Wit geeft mat in drie zetten
Wit geeft mat in drie zetten

Stuivertje wisselen in schaakkampioenschap

BERGEN OP ZOOM - Door de Corona-tijd wordt het schaakkampioenschap van Bergen op Zoom zelfs in de zomer uitgespeeld. En het is om en om Peter de Moor en René Punt die de koppositie hebben.


Vorige week was het René Punt die in een onderling duel Peter de Moor verschalkte en daarmee de koppositie innam. Maar koud een week later nam Peter de Moor weer de koppositie in en heeft daarmee de grootste kans om kampioen van BSV te worden van het seizoen 2019-2020.

Vorige week won jeugdkampioen Levi Vriens van Martin de Smit, Robert Kunst versloeg Hamid Hussein, Erwin Kalle won van Piet Bruys, Wesley Hopmans overwon Bert van der Linden, en Lieselot Deleersnyder toonde zich te sterk voor Alexander van ‘t Hoff. Opvallend was, dat in al deze partijen de zwartspeler won. Tenslotte speelden Kees de Looff en Pieter-Jan Demmers na een lange strijd remise.

Afgelopen week was zwart niet zo oppermachtig als de week ervoor. Peter de Moor won van Hamid Hussein met zwart; Maar Pieter-Jan Demmers won van Bert van der Linden met wit; Martin de Smit won weer met zwart van Wesley Hopmans; Maar bij de overige partijen waren de witspelers de sterksten: Levi Vriens won van Kees de Looff en Henk van Houten won van Alexander van ’t Hoff.

Peter de Moor leidt dus nu de dans om het Bergse schaakkampioenschap met op korte afstand René Punt. Pieter-Jan Demmers volgt op enige afstand. Er zijn nog twee ronden te gaan voordat de kampioen bekend is. De volledige tussenstand is te bekijken op de website van BSV, www.bozschaak.nl.

Het schaakprobleem van de vorige keer was: Wit: Kh2, Dc2, Te5, pionnen a4, c4, f3, g2, g3; Zwart: Kh7, Dd6, Tb3, pionnen a7, b6, c5, f7, g6, h6. Zowel de witte als de zwarte toren staan aangevallen, hoe wint wit de partij? Wit wint meteen met 1. Td5. Nu staan zowel de zwarte dame als de zwarte toren aangevallen, en zwart kan niet beide stukken redden.

In het nieuwe schaakprobleem geeft wit mat in maximaal 3 zetten.[n]