Beschermen akkervogels en oproep vogeltellers

STEENBERGEN - Door middel van o.a. agrarisch natuurbeheer worden o.a. akkervogels beschermd. Agrariërs in West-Brabant hebben contracten afgesloten met het Collectief ANB West-Brabant voor agrarisch natuurbeheer.

Deze coöperatie is in 2015 opgericht door zes agrarische natuurverenigingen (ANV's). Het Collectief heeft op de Brabantse rivierklei elf kerngebieden aangewezen voor de instandhouding van akkervogels. Binnen deze kerngebieden worden maatregelen genomen op landbouwgrond voor de instandhouding en verbetering van de biodiversiteit. Eén van deze kerngebieden ligt bij Dinteloord en Steenbergen. Dit kerngebied is ongeveer 1.200 hectare groot en op ruim 5 procent van het oppervlak ligt agrarisch natuurbeheer, zoals bloemrijke akkerranden, graanveldjes en vogelakkers. Kenmerkende vogels die hier gelukkig in mooie aantallen voorkomen zijn de patrijs, gele kwikstaart, veldleeuwerik, kievit, torenvalk, velduil en de bruine kiekendief. Het Collectief wil het agrarisch natuurbeheer en de ligging van de maatregelen verder optimaliseren. Daarvoor heeft het Collectief telgegevens nodig van de akkervogels. Brabants Landschap coördineert de vogeltellingen in dit gebied en gaat ook deze winter weer samen met tellers op pad om die gegevens te verzamelen.


Vrijwilligers

Het Collectief is nog op zoek naar vrijwilligers die hierbij willen helpen. Bent u geïnteresseerd en wilt u samen met de enthousiaste bestaande groep vogeltellers een bijdrage leveren, dan kunt u contact opnemen met de gebiedscoördinator Ernst Verwer via de mail: elerverwer@gmail.com.[n]