Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Met een dopsleutel in de hand staat Thomas Hobo (21) naast het gigantische motorblok van zijn BMW K1100LT. De student Vliegtuigtechniek in Hoogerheide besteedt een deel van zijn vrije tijd graag in de werkplaats van z’n vader.


Sinds enkele jaren rijdt Thomas motor en alhoewel hij nog niet het rijbewijs heeft voor dit pk-monster, is hij wel druk aan het sleutelen. “Deze oude motor ga ik omtoveren tot een caféracer”. Grijnzend toont hij verschillende afbeeldingen op zijn telefoon van modellen die hem aanspreken, met bijzonder spuitwerk, hippe zadels en strakke lijnen. Eén blik op het motorblok doet vermoeden, dat de realisatie van die droom nog wat ver weg is. “Mijn vader heeft vroeger een klassieke BMW R26 opgebouwd”, zegt Thomas, “Nu werken we samen aan mijn motor, dus dit moet wel lukken!”

Voor een prikkie heeft hij de motor gekocht, overtollige accessoires doorverkocht en sinds een jaar is het ‘work in progress'. "Het mooie is dat ik veel nieuwe dingen leer, zoals zandstralen en poedercoaten”. Het zit ook wel eens tegen: passende en betaalbare onderdelen vinden lukt soms moeilijk, maar het blok is al helemaal gereviseerd, nu het remsysteem nog en daarna de opbouw. Thomas vervolgt: "Ik creëer nu stukje bij beetje mijn eigen caféracer, daar zal ik straks heel trots op zijn! Volgend jaar rij ik met mijn eigengebouwde racer in de polder!”[n] TEKST CHRISTEL SCHIPHORST