Burgemeester Ruud van den Belt.
Burgemeester Ruud van den Belt. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Burgemeester Ruud van den Belt is ambtsketen kwijt

STEENBERGEN - Tot zijn grote schrik heeft burgemeester Ruud van den Belt ontdekt dat zijn ambtsketen kwijt is. “Dit is nou precies iets wat je als burgemeester nooit hoopt mee te maken”, reageert hij. “Ik ben er echt niet goed van. Vanzelfsprekend is er al uitgebreid gezocht naar de ambtsketen, maar de ketting blijkt helaas onvindbaar.”


DOOR ADDO SPRANGERS


Reden voor de burgemeester om zich nu tot de pers en het publiek te wenden. Het college en de gemeenteraad zijn zijn reeds op de hoogte gesteld van de vermissing van de ambtsketen. De burgemeester heeft de ambtsketen donderdagavond 5 november voor het laatst gedragen, als voorzitter van de raad. Na de raadsvergadering legt hij de ambtsketen normaal gesproken vrijwel meteen weer terug op een voor hem vertrouwde plek in zijn kantoor. “We hebben afgelopen donderdag de begroting behandeld en vastgesteld. Een belangrijke en intensieve vergadering die tot na middernacht duurde,”vertelt burgemeester Ruud van den Belt. “Misschien dat ik vervolgens onbewust ben afgeweken van mijn routine om de ambtsketen veilig op te bergen, ik weet het niet. Feit is dat ik ‘m vervolgens nergens meer heb kunnen vinden.” De burgemeester heeft geen reden om aan te nemen dat er opzet in het spel is. “In het vertrouwen dat de ambtsketen weer boven water komt, zal ik vooralsnog dan ook geen aangifte doen. Tenzij het uiteindelijk niet anders kan.”


Probleem

De ambtsketen is het officiële symbool van de functie(s) die de burgemeester bekleedt en wordt onder andere gedragen bij de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen, raadsvergaderingen en de ontvangst van speciale gasten. "Om te beginnen zit ik komend weekend dus al met een probleem, want dan mag ik namens alle inwoners Sinterklaas welkom heten in onze gemeente.” Vanuit dat oogpunt is inmiddels contact gelegd met alle basisscholen in de gemeente. "Het was sowieso al de bedoeling om de kinderen zo goed mogelijk bij de ontvangst van de Sint te betrekken, nu zij de traditionele intochten helaas moeten missen. Nu hoop ik dat ze mij ook kunnen helpen aan een mooie, alternatieve ketting, zodat ik de Sint - namens hen - toch officieel kan ontvangen.” Eventuele tips over de vermissing van de ambtsketen zijn welkom via het e-mailadres: kabinet@gemeente-steenbergen.nl.[n]