Joke de Kock-Suijkerbuijk: 'Onzekere tijd omdat onze atletiekbaan gerenoveerd moet worden'
Joke de Kock-Suijkerbuijk: 'Onzekere tijd omdat onze atletiekbaan gerenoveerd moet worden' FOTO KITTY VAN PEER

Jokes hart klopt voor ‘haar’ Diomedon

STEENBERGEN - Liever staat ze niet te veel in de belangstelling, maar achter de schermen is de bescheiden Joke de Kock-Suijkerbuijk (62) een meer dan bekend gezicht. Als vrijwilligster zet zij zich al jaren in voor sportvereniging Diomedon en de Wereldwinkel. Ook voor Unicef was ze actief. Wat drijft iemand om zich voor anderen al zo lang in te zetten?


DOOR KITTY VAN PEER


Tijdens een gezellig gesprek kom ik hier langzaamaan iets meer over te weten. Op zaterdagmorgen tref ik haar in de vergaderruimte van Diomedon. Het sportpark ligt er verlaten bij.


Duizendpoot

Geboren met de naam Suijkerbuijk was het logisch dat ook Joke bij Diomedon zou sporten. “Wij zijn echte lopers”, verklaart ze. Op 11-jarige leeftijd meldde zij zich aan en sindsdien klopt Jokes hart voor Diomedon. Ruim 50 jaar is zij nu betrokken bij de vereniging, als sporter en als vrijwilliger. Een duizendpoot. Lid van het hoofdbestuur en ook als wedstrijdsecretaris.


Spannende tijden

“Het zijn spannende tijden”, legt Joke uit. “Niet alleen vanwege corona. Maar het is ook een onzekere tijd omdat onze atletiekbaan gerenoveerd moet worden. Als de gemeente besluit dit niet te doen, kunnen hier geen wedstrijden meer plaatsvinden en zal dat het einde betekenen van de vereniging. Dat zou een aderlating zijn voor de sporters in en om Steenbergen. De laagdrempeligheid, om lekker naar het sportterrein te gaan op je fietsje, is erg belangrijk. Niet iedereen kan naar een sportclub verder weg. Begin volgend jaar weten we meer.“ Het gaat haar duidelijk aan haar hart.


Verrijking

Zich inzetten voor anderen, kreeg ze met de paplepel ingegoten. Ze heeft het op haar beurt weer doorgegeven aan haar zoon. “Het geeft een heel goed gevoel als je iets voor iemand anders kan doen. Met een club vrijwilligers zorgen dat alles op rolletjes loopt, daar krijg je geweldig veel energie van.” Gezelligheid, betrokkenheid en samenwerken, het vrijwilligerswerk heeft Jokes leven duidelijk verrijkt.


Koninklijk lintje

In 2018 kreeg ze zelfs een Koninklijke onderscheiding voor haar maatschappelijke inzet.

“Toen ik het lintje kreeg, was ik erg verrast dat er zoveel achter mijn rug geregeld was. Dat ben ik niet gewend”, zegt ze lachend. “Ik vraag liever een lintje voor iemand anders aan. Maar ik kan niet anders zeggen, het was een hele bijzondere dag, ik heb ervan genoten.”


Wennen

Na 32 jaar als medewerkster bloedafname te hebben gewerkt, waarvan de laatste 26 jaar in het ziekenhuis, krijgt Joke nu meer tijd om andere dingen te gaan doen.

“Even wennen”, bekent ze. “Misschien gaan we wat vaker weg met de camper. Maar ik heb nog genoeg te doen, hoor. Oppassen op mijn kleindochters, Diomedon natuurlijk, en het werk bij de Wereldwinkel.

Ik nodig de lezers graag uit om eens bij ons in de winkel in de Kaaistraat binnen te lopen. De markten waar we altijd staan en waar we een leuk contact met de klanten hebben, gingen dit jaar niet door. Maar kom gerust eens kijken in de winkel.” En weg is ze, werken bij de Wereldwinkel.[n]