Sc Welberg 'viert' 75 jarig jubileum

WELBERG - Afgelopen vrijdag, 27 november, was voor iedereen die SC Welberg een warm hart toedraagt een bijzondere dag. De vereniging bestond toen precies 75 jaar, een heugelijk feit dat onder normale omstandigheden een reden was geweest voor een feestje.


De voetbalclub kent een rijke historie die 75 jaar geleden begon tijdens een vergadering in Café Koch. Tijdens deze bijeenkomst werd de club opgericht en kreeg Welberg een eigen voetbalvereniging.

Tot acht jaar geleden was de vereniging gehuisvest naast gemeenschapshuis de Vaert. Hier waren de kleedkamers en tevens de kantine voor SC Welberg.

Van het voetbalveld naast de Vaert is nu niets meer te zien, daar wordt op dit moment een nieuwe woonwijk gebouwd. SC Welberg had tot het moment van verhuizing een relatief klein (225) maar hecht ledenbestand.

De verhuizing naar het nieuwe sportpark ’t Zandbaantje aan de Hoogstraat heeft mede voor deze enorme groeispurt gezorgd.Op dit moment telt de club ± 400 leden.

Door een fanatieke groep leden is een prachtig nieuwe accommodatie, kantine en een zestal kleedkamers gebouwd. De kantine met zicht op het kunstgrasveld zorgt voor een uniek sportpark.

Met de verhuizing naar ‘t Zandbaantje, ontstond er ook de ruimte om naast dames en heren senioren op zondag, de zaterdag senioren binnen de vereniging te laten voetballen. Grote verandering is, dat Sc Welberg welke 75 jaar een zondag vereniging was, dit jaar met hun standaardelftal in de zaterdagafdeling is gaan spelen.

Het aantal jeugdleden is de afgelopen jaren flink gegroeid, naar ± 200 op dit moment. Het 5 jaar geleden opgerichte Jeugdbestuur behandelt alle zaken rondom de teams en coördineert de jeugdafdeling. .

Het aantal vrouwelijke leden die voetballen bij de SC Welberg is opvallend hoog, met bijna 40% van het totaal aan spelende leden is ook de vrouwelijke tak flink uit de voetbalschoentjes gegroeid de laatste jaren. Om het meiden/vrouwenvoetbal nog beter op de kaart te brengen binnen de vereniging doet Sc Welberg mee aan het ontwikkelprogramma van de KNVB, met als doel de komende jaren het hoge percentage aan vrouwelijke leden te behouden.

Op vrijdagavond wordt er recreatief gevoetbald door de 35+ leden en sinds vorige jaar doen we ook aan Walking Football. Een groep (trouwe) Sc Welberg leden trekken dan de voetbalschoenen aan voor een onderling een partijtje.

Ook het Algemeen Bestuur heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten, het zet op dit moment vol in om het sportpark duurzaam te maken voor de toekomst.

Zo zijn er in januari 67 zonnepanelen op de kantine en kleedkamers geplaatst, en binnen in het gebouw zijn een aantal verduurzamende maatregelen genomen.

De binnenverlichting is vervangen door LED, en het gasverbruik is fors gedaald door het plaatsen van een slimme thermostaat. Het verder verduurzamen van de accommodatie zal in de komende jaren zeker doorgezet worden.

SC Welberg is een vereniging met vele enthousiaste vrijwilligers.

Zonder deze mensen is een bloeiende vereniging voor jong en oud niet mogelijk!

Het Algemeen Bestuur had daarom ook graag het 75-jarig jubileum willen vieren met alle leden, maar door de coronapandemie moet dit helaas wachten tot betere tijden terugkeren.

Daarom wil het bestuur alle leden bedanken voor de mooie tijden die de vereniging, mede door hun bijdrage gekend heeft.

Het is te hopen dat er snel weer gevoetbald mag worden op Sportpark ’t Zandbaantje en er alsnog geproost worden op het 75-jarig jubileum!