V.l.n.r. Cynthia van Bruggen, wethouder Koos Krook en Marcel Mattijssen. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN
V.l.n.r. Cynthia van Bruggen, wethouder Koos Krook en Marcel Mattijssen. FOTO GEMEENTE STEENBERGEN FOTO GEMEENTE STEENBERGEN

Steenbergen maakt werk van AED-netwerk

STEENBERGEN -Snel ingrijpen bij een hartstilstand is van levensbelang. Een automatische externe defibrillator (AED) binnen handbereik kan het hartritme bij een hartstilstand snel herstellen. In de komende maanden worden in alle zes kernen van de gemeente Steenbergen, zowel in de kern zelf als in het buitengebied, minimaal 54 AED’s in beschermende kasten geplaatst door City AED Nederland. De kasten worden geplaatst op maximaal zes minuten loopafstand.


DOOR ADDO SPRANGERS


Dat laatste is een primeur. De Gemeente Steenbergen is namelijk de eerste gemeente in de provincie Noord-Brabant die de kernen en buitengebieden hartveilig maakt met een zes minutenzone. Samen met Cynthia van Bruggen van EHBO Vereniging Steenbergen en Marcel Mattijssen van City AED Nederland plaatste wethouder Koos Krook, portefeuillehouder volksgezondheid, woensdagmiddag de eerste City AED van het nieuwe netwerk aan de voorzijde van het Steenbergse gemeentehuis.

Levensreddend

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Wethouder Koos Krook noemt het fantastisch dat de noodzaak van een professioneel AED- netwerk binnen de gemeente Steenbergen wordt erkend. “De overschrijding van de gewenste aanrijtijd van de ambulance is een belangrijke aanleiding om dit AED-netwerk te realiseren,” legt hij uit. “Onderzoek wijst uit dat doordat er op zes minuten afstand een apparaat binnen handbereik zal zijn, dit mogelijk vier levens per jaar in onze gemeente kan redden.”

AED-trainingen

De EHBO-verenigingen in respectievelijk Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen zijn nauw betrokken bij de uitrol van het AED-netwerk. Een deel van hun AED’s en de huidige gemeentelijke AED’s worden opgenomen in dit netwerk. Daarnaast behouden zij een aantal mobiele AED’s die zij kunnen inzetten bij evenementen.

“Natuurlijk kunnen de apparaten zichzelf niet bedienen, maar blijft dit mensenwerk,” aldus wethouder Koos Krook. “Gelukkig zijn er al best veel burgerhulpverleners die via de app Hartslag.nu een oproep krijgen in geval van en reanimatie. Maar dat kunnen er niet genoeg zijn.

De EHBO-verenigingen in Dinteloord, Kruisland, Steenbergen en Nieuw-Vossemeer bieden regelmatig AED-trainingen aan. Het zou heel mooi zijn als zo veel mogelijk mensen zich aanmelden voor een AED-training.“

Beschermende kasten

Marcel Mattijssen, CEO van City AED Nederland: “De AED’s hangen buiten in een beschermende kast en zijn 24 uur per dag openbaar bereikbaar en kunnen in geval van een reanimatie door iedereen gebruikt worden. In de kast zitten technieken waardoor wij op afstand kunnen zien of het apparaat is gebruikt. Ook verlengen de kasten de levensduur van de apparaten.” Het netwerk wordt geïnstalleerd en onderhouden door City AED Nederland, een professionele partner met veel ervaring in de uitrol van AED-netwerken in diverse gemeenten.[n]


Meer informatie

Via www.gemeente-steenbergen.nl/hartveilig is meer informatie te vinden over de AED's, hoe deze gebruikt kunnen worden en de locaties waar deze te vinden zijn. Ook staan hier de gegevens van alle lokale EHBO-verenigingen die AED-trainingen aanbieden.