Pastoraal woord: Kerstfeest in lockdowntijd

STEENBERGEN - Terwijl ik dit stukje schrijf is Nederland in beroering. Nog een paar uur en wij gaan tot en met 19 januari in een vergaande lockdown. De tegenstelling tussen het uitzien naar het feest van Kerstmis en de tijd die komen gaat is groot.

Ondanks de tijd die ons omringt klinken vreugde en verwachting door in de Bijbelverhalen op de vierde zondag van de Advent.

Het bezoek van de engel aan Maria en de aankondiging van Jezus geboorte mondt uit in een groot jubelzang, het Magnificat, waarin Maria in dankbaarheid zegt: Met heel mijn hart roem ik de Heer, met al mijn adem juich ik om God, mijn Redder; want grote dingen heeft de Machtige met mij gedaan.


Nieuw begin

Vanaf het allereerste begin dat mensen zelf het heft in handen namen en de wereld tot hun wereld probeerde te maken, heeft God de mensen een nieuw begin beloofd.

Met spoed reist Maria naar haar nicht Elisabeth. Dankbaar en vol vreugde spreken zij over nieuw leven en Gods wonderlijke belofte die zij hebben ontvangen.


Eenvoud en blijdschap

Kerstmis zal dit jaar anders zijn. Geen uitgebreide feesten en drukbezochte winkels, maar wel de eenvoud en de blijdschap om de geboorte van een goddelijk Kind.


Lenie Robijn

Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.[n]