Drones kunnen veel voor de veiligheid betekenen.
Drones kunnen veel voor de veiligheid betekenen. Foto: Bannafarsai Stock

Drones worden de
nieuwe toezichthouders

MOERDIJK - Drones, slimme camera's die verdachte situaties opmerken en dekzeilen die dieven verraden. Het zijn allemaal maatregelen die het criminelen niet bepaald makkelijker maken om hun slag te slaan in de haven en op industrieterrein Moerdijk. Achter de schermen bij het havenbedrijf wordt hard gewerkt om op deze manier de veiligheid op het immense bedrijvenpark verder te vergroten.


DOOR MONIQUE JANSEN


Dat blijkt uit het Actieplan Moerdijk Veilig 2021-2024. Dit rapport verscheen ter gelegenheid van de ramp met chemieconcern Chemie-Pack tien jaar geleden. Een kleine brand mondde toen uit in de misschien wel grootste milieuramp die Nederland ooit heeft gekend. Bij de brand kwam een gigantische hoeveelheid chemicaliën vrij. Na deze ramp bundelden vertegenwoordigers van de gemeente Moerdijk, het havenbedrijf, de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, provincie Noord-Brabant en de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant hun krachten in de Stuurgroep Veiligheid. Sindsdien is de veiligheid op een groot aantal punten verbeterd.


Criminaliteit bestrijden

Criminaliteit bestrijden is een belangrijke speerpunt van de Stuurgroep Veiligheid. Het haven- en industrieterrein Moerdijk is niet alleen geliefd bij bij bedrijven, maar ook bij het misdaadgilde. Zij gebruiken het enorme bedrijvenpark graag voor zaken als smokkel, ladingdiefstal en inklimming. In 2019 was Moerdijk ook een geliefde hotspot bij Albanezen om naar Groot-Brittannië te komen. Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk kondigt aan dat dit jaar drones gaan vliegen boven het industrieterrein om alles nog beter in de gaten te houden. "Met dronetoezicht kunnen we beter toezicht houden, tien jaar geleden hadden we daarmee mogelijk een incident zoals Chemie-Pack kunnen voorkomen." Het vliegen met deze onbemande machines is gebonden aan strenge regels. De Stuurgroep werkt al langer aan de introductie, maar de proef liet op zich wachten. "Je hebt namelijk ook te maken met zaken als privacy, maar ook met de de vraag wie de drones inzet bestuurt. Ook kun je de drones niet overal zomaar laten vliegen", legt Klijs uit. De vliegmachines lenen zich ook prima om bijvoorbeeld verdachte situaties in kaart te brengen, zoals bij het inschepen in de haven.


Artificiële intelligentie

Het Moerdijkse camerawerk maakt ook gebruik van artificiële intelligentie. Dat houdt in dat camera's beelden kunnen analyseren en opmerken bij ongewone zaken. Daarnaast zijn er stappen gezet om te komen tot een intelligent observatiesysteem dat afwijkende patronen opmerkt. Ook denkt de Stuurgroep aan de introductie van slimme zeildoeken. Die geven een signaal af bij een poging tot inbraak in een vrachtwagenaanhanger. Ook komt er een slim hekwerk op het industrieterrein. Zo'n afrastering merkt indringers snel op en kan dan ook de bewaking alarmeren. De samenwerkende partners stellen in totaal 2,7 miljoen euro beschikbaar voor deze slimme toepassingen. De Europese Unie subsidieert de helft van het benodigde bedrag. Op deze manier wordt het industrieterrein weer een stukje veiliger. Sinds 2014 heeft de haven ook een eigen politieteam dat de beschikking heeft over een boot.[n]