Wethouder Jack van Dorst (r) bij de sloop.
Wethouder Jack van Dorst (r) bij de sloop. Foto: Tom Rietveld

Brug Hazeldonkse Zandweg gesloopt

ZEVENBERGEN - Er komt heel wat kijken om een nieuwe brug over de Hazeldonkse Zandweg te leggen. De bestaande brug voldeed al enige tijd niet meer aan de veiligheidseisen, die er tegenwoordig met steeds zwaarder vrachtverkeer nodig zijn. Op dit moment ligt er tijdelijk aluminium brug voor voetgangers en fietsers. De oude brug werd donderdag gesloopt.


DOOR TOM RIETVELD


De brug was echt toe aan vervanging. Met sensoren onder de brug is maandenlang gemeten, hoe kwetsbaar de brug was. Om die reden is er een maatregel ingevoerd om zwaar verkeer om te leiden. De vervanging van de brug sluit naadloos aan bij het totale plan van de herinrichting van de Hazeldonkse Zandweg. Ooit alleen een echte zandweg voor paard-en-wagen en tractoren. De sloop van de brug duurt twee weken, maar opruimen en afvoer rondom de brug zal tot medio maart duren. De nieuwe brug wordt prefab in onderdelen aangevoerd en zal medio juni 2021 klaar zijn. Wethouder Jack van Dorst was donderdag aanwezig om poolshoogte te nemen en het projectteam, uitvoerders en betrokkenen een hart onder de riem te steken.


Transformatieplan

Jack van Dorst: "Toen het transformatie plan voor het gebied Hazeldonkse Zandweg, de Hil en het St.Jozefplein op tafel kwam hebben we gekeken naar: Wat is er nodig? En wat is er mogelijk? Ten eerste moet het voldoen aan alle technische randvoorwaarden. En dan kiezen voor een uitvoering met de goedkoopste oplossing, waarbij er ook geïnvesteerd kan worden om er iets moois van te maken". Met de inrichting van de weg wordt rekening gehouden met de veiligheid van het verkeer met strakke verkeersgeleiders, langzamer rijden, een fietspad en oversteekplaats . De communicatie met de buurt is goed georganiseerd om de omwonenden vooraf in de plannen te betrekken en ook de overlast zoveel mogelijk te beperken. De toegang tot de bedrijven aan de Hil en autobedrijf Andreae was een hele puzzel, die goed is uitgevoerd. De werkzaamheden aan de weg loopt door tot over het spoor en de kruising naar de Prins Hendrikstraat. Wat je niet ziet is ook belangrijk. Het is niet alleen een brug en een weg, maar een totale infrastructuur met rioolbuizen, water en kabelsystemen. En dat vereist een overall planning met alle partijen. Werk in Uitvoering![n]