Het stadhuis in Klundert is recent opgeknapt.
Het stadhuis in Klundert is recent opgeknapt. Foto: Angelique van de Reijt

Feest in Klundert:
stadhuis 400 jaar oud

KLUNDERT - Het stadhuis in Klundert dateert uit 1621 en is een prachtig monument met een rijke geschiedenis, nog volledig intact. Recentelijk zijn de klassieke glas-in-lood ramen gerenoveerd en de luiken weer gedecoreerd in de originele kleuren. Ook de trouwzaal is door de heemkundekring opgeknapt. Je zou kunnen zeggen dat elke baksteen van het gebouw symbool staat voor een inwoner van Klundert, die samen heel veel gebeurtenissen, belevenissen en emoties in en rondom dit oude Raadhuis meegemaakt hebben.


DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT


Denk dan aan de vele burgerlijke huwelijken die er voltrokken zijn met beneden op het plein familie, vrienden en vele toeschouwers. Welke inwoner heeft niet op Konings-(inne)dag ‘s ochtends om 09.00 bij de aubade het Wilhelmus, uit volle borst gezongen en een ballon opgelaten?


'Wie liet er geen ballon op met aubade?'


Ook bij de kermis, braderie en Klundert bij Kaarslicht staat het speciale stadhuis altijd centraal. In december wordt het stadhuis “het huis van Sinterklaas” en dansen de Pieten op de trappen. En wie herinnert zich nog de opening van de viering van 650 jaar Klundert op het stadshuisplein? De voeg tussen de stenen van het stadhuis zou dan de cement kunnen zijn die de saamhorigheid en het rijke verenigingsleven in deze statige oranje stad symboliseert.


Stadsgids

Ik spreek vandaag met stadsgids Niek Tolenaars (69 jaar) die gepassioneerd, in de voetsporen van zijn schoonvader wijlen Joost Knook zijn ziel en zaligheid in de heemkundekring, het stadhuis en de stadswandelingen door Klundert, steekt. Joost Knook (92 jaar geworden) was vroeger de gemeentebode in het stadhuis en studeerde verder tot ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij was de kennisbron van de Klundert en schreef zelfs een boek over het stadhuis. Niek is 1 van de 8 zonen en 2 dochters van de familie Tolenaars uit de Ambachtsherenweg, al 45 jaar getrouwd met Wilma Knook, vader van 2 dochters en opa van 4 kleinzonen.


'Joost Knook stak ziel en zaligheid in stadhuis'



Feest

Niek meldt dat zijn schoonzus Cootje Knook, druk bezig is met de voorbereidingen van de festiviteiten rondom het 400 jarige stadhuis, in de voetsporen van haar vader. Verder kan hij er nog niks over verklappen. Mocht het feest gezien de coronamaatregelen dit jaar niet doorgaan, dan zullen de feestelijkheden zich verplaatsen naar 2023, want in 1623 werd het stadhuis pas in gebruik genomen.


Over het 400 jarige stadhuis

Het Raadhuis werd in het centrum van Klundert in Renaissance stijl gebouwd in opdracht van Maurits van Oranje in 1621. Veel in Klundert herinnert nog aan hem, bijvoorbeeld de Mauritshof het bejaardencentrum, en de Mauritsweg en de Princenhof. De veldwachter woonde in het oude stadshuis links onderin en moest dan via de buitentrappen naar boven naar de burgemeesterskamer.


Gevangenis en rechtbank

Rechtsonder waren de 3 gevangenissen met een zogenaamde criminelen-cel (zonder tralies en buitenlucht). De rechtszaak tegen de veermannen die Prins Friso hebben verscheept over het Hollandsch Diep. Het gemeentearchief werd in het stadhuis bewaard, eerst op zolder, na de renovatie in 1950 beneden in de kelder. Helaas is het archief door de watersnoodramp zwaar beschadigd of verloren gegaan. Het bordje op de voorgevel herinnert ons aan het waterpeil in 1953. Vele burgemeesters hebben in het Klundertse stadhuis gediend vanaf 1806 onder andere Burgemeester Den Engelse, Howeler(1939) Draaijer (oorlog), van Oosten, Knook, van Drimmelen, van Wouwe, Sizoo, Ockels (96) ,Dingemans. Burgemeester Stolk was zo gecharmeerd van het stadhuis, dat hij het later nabouwde in Velp.


'Koningin Beatrix kwam in 1992 naar Klundert'


Koninklijk bezoek

Koningin Juliana zou aanvankelijk in 1953 komen, maar kwam ivm de watersnood pas in 1954 (haar man Bernard kwam wel per helikopter in 1953 op bezoek bij de burgemeester om het getroffen rampgebied te bezoeken). Op 1 oktober 1980 opende premier Van Agt het Princenhof. Koningin Beatrix kwam op 20 juni 1992 ook naar het stadhuis.[n]