De Hazeldonkse Zandweg is weer een zandweg.
De Hazeldonkse Zandweg is weer een zandweg. Foto: Tom Rietveld

'Werkzaamheden Zandweg veroorzaken overlast'

ZEVENBERGEN - Bewoners aan de Hazeldonkse Zandweg in Zevenbergen ervaren overlast van de werkzaamheden. Volgens fractievoorzitter Peter Stehouwer van BurgerBelangen Moerdijk (BBM) veroorzaken gemotoriseerde weggebruikers nog meer trillingen en geluid door veel te snel op de onverharde ondergrond langs de huizen te rijden.


DOOR MONIQUE JANSEN


Op dit moment ondergaat de Hazeldonkse Zandweg een grote transformatie. Er komt nieuwe riolering, bestrating, asfalt, verlichting en groen. Daarnaast komt er ook een nieuw bruggetje. "De weg wordt nu ook gebruikt als sluiproute", stelt Stehouwer. Hij wil hiervoor een oplossing, zo stelt hij in raadsvragen.


Eventuele schade

Stehouwer wijst er op dat speciale sensoren de werkzaamheden bij de aanleg van de haven in de gaten hielden. Volgens hem zijn deze sensoren ook gebruikt bij het slopen van de brug bij de Hazeldonkse Zandweg. Daardoor kunnen bewoners nu lastig aantonen wanneer schade ontstaat door de werkzaamheden. "Overigens wordt door de bewoners erger verwacht, zodra de werkzaamheden dichterbij de huizen (langs de rand) komen, onder andere vanwege de vervanging van de riolering. Wat gaat men doen om (over)last en schade te voorkomen, te registreren en te compenseren?" vraagt het raadslid.


Alleen bestemmingsverkeer

BBM stelt voor om bijvoorbeeld de Hil te ontsluiten via de Industrieweg. De Hazeldonkse Zandweg zou dan doodlopend worden gemaakt, waardoor deze weg alleen nog bereikbaar is voor bestemmingsverkeer. Daarnaast spelen meer problemen. Stehouwer: "Industrieterrein Zwanengat heeft twee ontsluitingsroutes, waarvan de Hazeldonkse Zandweg er één is. Bij de aansluiting met de N285 is het -zeker rond 16.30 uur- zeer druk en lastig 'weg te komen', waardoor mensen geneigd zijn andere wegen te zoeken. Zijn er tijdelijke alternatieven te realiseren, waardoor de drukte op de Hazeldonkse Zandweg afneemt en alleen bestemmingsverkeer wordt gerealiseerd?"


Brisantgranaat

Bijna twee weken geleden ontdekten wegwerkers een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog bij de werkzaamheden. Medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) maakten deze bom onklaar. Stehouwer vraagt zich af waarom er geen speciaal bommenonderzoek heeft plaatsgevonden op de Zandweg. Daarnaast is hij bezorgd of de werkzaamheden nu worden stilgelegd en hoe lang dit dan gaat duren.[n]