Rotary-woningen.
Rotary-woningen. Foto: r.v.dommele

Rotary Zevenbergen doneert voedselpakketten Filipijnen

ZEVENBERGEN - Een bouwteam van Rotaryclub Zevenbergen zou onder normale omstandigheden nu bezig zijn met het bouwen van huizen op het eiland Negros op de Filipijnen. Ieder jaar probeert de club 2 twee-onder-een kap woningen te bouwen.


De gelden hiervoor komen van het jaarlijkse ondernemersgala Moerdijk, dus ondernemers uit de Westhoek. De huizen zijn voor slachtoffers van een tsunami die ook nog eens tot de allerarmste gerekend kunnen worden.

Bovenop de lock down en avondklok is dit gebied recent geteisterd door zware storm en regen.


'40 grote gezinnen blij gemaakt met voedselpakket'


Geld verdienen is dan een probleem. Dat betekent dat er ook geen eten gekocht kan worden.

Gelukkig is tijdens de bouwtrip in 2020 een mega biologische moestuin aangelegd. Hierdoor beschikken ze wel over groenten.

Om de 40 grote gezinnen te laten weten dat zij niet vergeten zijn heeft Rotaryclub Zevenbergen geregeld dat ieder gezin een voedselpakket kreeg. Waarin per gezin in ieder geval 25 kg rijst en 2 kg melkpoeder. Deze pakketten zijn deze week uitgedeeld. Het klinkt simpel maar het is een hele logistieke operatie. Men heeft geen geld dus ook geen bankrekening. Winkels zijn gesloten of hebben bijna geen voorraden. Via een contactpersoon in Bacolot, dat 80 km verderop ligt, hebben we de inkoop en transport kunnen regelen.

Om het af te leveren was een tocht van ruim 2 uur nodig. Maar het resultaat telt: nergens geld aan een strijkstok en bij 40 grote gezinnen een glimlach op het gezicht.[n]