Afbeelding
Foto: Politie

Gemeenten gaan strijd aan met drugsdealers

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk heeft, samen met zeven andere gemeenten in West-Brabant, de handen ineen geslagen om drugsdealers nog harder aan te pakken. Wie drugs dealt op straat, kreeg in principe een proces-verbaal opgelegd en het Openbaar Ministerie bepaalde uiteindelijk de straf. Dat is nog steeds het geval, maar vanaf nu krijgt de drugsdealer óók te maken met de gemeente waarin hij het strafbare feit pleegt.


“Om het dealen van drugs op straat tegen te gaan en om recidive (=herhaling van strafbaar gedrag) te voorkomen, zetten we naast de strafrechtelijke maatregel, nu ook een bestuursrechtelijke maatregel in”, laat de gemeente Moerdijk weten. De burgemeester legt de overtreder een zogenaamde ‘last onder dwangsom’ op. Dat betekent dat wanneer de dealer alsnog doorgaat met zijn handel, er een flinke boete boven zijn hoofd hangt. Voor een overtreding met softdrugs bedraagt de dwangsom 5.000 euro. Voor een overtreding met harddrugs (of een combinatie van hard- en softdrugs) bedraagt de dwangsom 7.500 euro. De burgemeester kan een dwangsom alleen opleggen binnen zijn eigen gemeentegrenzen. Volgens de gemeente is het in feite geen straf maar een bestuurlijke maatregel waar een preventieve werking van uit gaat. “Uit ervaringen van andere gemeenten in Nederland blijkt dat dit succesvol is.” Zo is deze maatregelen in de afgelopen maanden al drie keer succesvol ingezet in de gemeente Woensdrecht.


Lik op stuk

Burgemeester Han van Midden, voorzitter van het politiedistrict de Markiezaten, is blij met deze extra maatregelen. “Het is voor ons een extra middel om de overlast rond drugshandel terug te dringen en vooral te voorkomen. We doen dat met acht gemeenten gezamenlijk om heel duidelijk één lijn te trekken, maar ook om een ‘waterbedeffect’ te voorkomen. Het is onze bedoeling dat de desbetreffende dealer weet dat het hele gebied in de gaten gehouden wordt en kan rekenen op een lik-op-stukbeleid”.


Verdachten signalen

Drugshandel veroorzaakt overlast en een onveilige sfeer. De betrokken gemeenten willen haar inwoners en ondernemers beschermen tegen dit soort criminele activiteiten. Het is belangrijk dat politie en gemeenten signalen krijgen waar en wanneer gedeald wordt. Het melden van verdachte situaties blijft daarom belangrijk. Alleen samen kunnen we onze samenleving veiliger maken. Melden kan via het algemene politienummer 0900-8844 of bij spoed 112.

Anoniem melden kan ook via de website van Meld Misdaad Anoniem en via 0800-7000.[n]