Op veel plekken was het glibberen en glijden.
Op veel plekken was het glibberen en glijden. Foto: Wesley van der Linde

'We kunnen onmogelijk op alle wegen strooien'

MOERDIJK - "Elke dag bestrooien we 260 kilometer wegen in de gemeente Moerdijk met zout. Onze strooiroute is net zo lang als de weg van Zevenbergen naar Groningen." Wethouder Jack van Dorst kan niet genoeg benadrukken dat alle medewerkers van de buitendienst hun uiterste best doen om het wegdek ijs- en sneeuwvrij te houden.


DOOR MONIQUE JANSEN


Dat valt ook niet altijd mee. De telefoon rinkelt bij de gemeente Moerdijk voortdurend met meldingen over gladheid. Van Dorst vindt het belangrijk om te benadrukken dat de buitendienst onmogelijk kan strooien op alle wegen. De gemeente heeft acht strooiroutes over de belangrijkste wegen. Hieronder vallen doorgaande routes, ontsluitingswegen, busstations en belangrijke fietspaden. Bij extreem werkt strooit men ook op voetpaden bij verzorgingshuizen en openbare gebouwen.


Weinig verkeer

Het strooien werd nog bemoeilijkt, omdat de sneeuwval vorige week zaterdagavond vooraf werd gegaan door ijzel. Dat leverde veel overlast op en zorgde voor forse gladheid. Daarnaast moet het verkeer over het uitgestrooide zout heenrijden. Als er weinig auto's passeren, blijft het zout liggen en dringt het niet door tot het gladde wegdek. Op dit moment is er veel minder verkeer op de weg dan gebruikelijk. De avondklok draagt daar ook aan bij. Ook overdag is het lastiger, omdat veel mensen thuiswerken en dus niet de weg opgaan.


Knelpunten in extreem weer

Wegen in wijken en verkeersluwe polderwegen worden doorgaans niet gestrooid. Toch benadrukt Van Dorst dat ook buiten de gebaande paden zo nu en dan wel degelijk wordt gestrooid. Daarbij gaat het om maatwerk, zoals wanneer er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. "De acht strooiroutes vormen onze basis. Maar als het langere tijd extreem weer is met veel ijzel of sneeuw, dan kunnen er knelpunten ontstaan buiten de normale routes en breiden we de acties uit. Dat laatste zijn we nu aan het doen. Zo worden bijvoorbeeld winkelgebieden gestrooid, trappen en de omgeving van seniorenwoningen en zorgcentra", geeft Van Dorst aan.


'Acties uitbreiden bij extreem weer'


Strooimateriaal

De gemeente Moerdijk beschikt over een jeep met aanhanger, twee vrachtwagens, een kleine tractor met sproeiunit voor de fietspaden en vier bussen met een strooier. Ook ligt op de gemeentewerf een minimumvoorraad van 120 ton strooizout. Dat is goed voor vijf tot zes strooibeurten. "Onze voorraad wordt ook dagelijks bijgevuld, er is zeker geen tekort", benadrukt Van Dorst. De gladheidscooördinator van de gemeente beslist dagelijks of de strooiwagens de weg opgaan. Dat doet hij op basis van de weersverwachting van Meoconsult, de resultaten van twee eigen meetstations en na overleg met een metereoloog. De gladheidsbestrijders zijn dagelijks oproepbaar. Daarnaast vraagt de gemeente bewoners om zelf ook in actie te komen. Dat kan door de eigen stoep sneeuwvrij te maken en zout te strooien op plekken waar veel gelopen of gereden wordt. Daardoor wordt het zout verspreid en vermengd en zo werkt het effectiever. Wees zuinig met zout, een klein beetje zout op de stoep volstaat tegen de gladheid.[n]