Dimph Rubbens.
Dimph Rubbens. Foto: Mariette Kapitein

Yes you can!!! Zet ‘m op......

MOERDIJK - Ga met een willekeurig iemand het gesprek aan over de energietransitie en klimaatdoelen die we hebben afgesproken, in het belang van onze planeet waar we op wonen en onze toekomstige generaties, en het gaat over geld en wie de kosten gaat dragen. “Maar de belangrijkste investering die we sowieso altijd kunnen, nee moeten, doen is ons eigen gedrag”, aldus Dimph Rubbens voorzitter van Energiek Moerdijk.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Energiek Moerdijk is een gemeenschapscoöperatie van en voor de bewoners van de gemeente Moerdijk. “De coöperatieve vereniging wil dat Moerdijk niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Deze beginnen niet alleen wereldwijd op te raken, maar zorgen ook voor een enorme CO2-uitstoot. Er zijn gelukkig volop alternatieven. Samen werken we aan de overgang naar duurzame energie en de leefbaarheid van onze dorpen.” In dat proces is Energiek Moerdijk een denktank en stimulator.

"We moeten meer groene energie gebruiken, met name om de CO2 uitstoot te verminderen. Eén van de acties die we daarbij ondersteunen is de Urgenda actie ‘zet hem op 60’. Een simpele manier om niet alleen zelf geld te besparen maar die ook nog positief is voor het milieu. “Standaard zijn cv-ketels ingesteld op 85°. Door de temperatuur op 60° te zetten ga je minder stoken zonder dat het gevolgen heeft de temperatuur in huis. Een simpele actie waarmee je eenvoudig al kan bijdragen en die je ook nog geld oplevert.”


Kleine energiebesparende maatregelen
Energiek Moerdijk kent 3 uitgangspunten: het iedereen profijtbeginsel, lusten en lasten verdelen, samen werken als gemeenschap in bijvoorbeeld wijkgerichte aanpak en stimuleren lokale economie. “Noodzakelijke uitgangspunten want wil je gedrag veranderen dan moet je mensen daar ook voor belonen en resultaat zien. Samen werken als gemeenschap aan bijvoorbeeld collectieve inkoop kan kostenbesparend werken.”
Iedereen kan bijdragen, op zijn eigen manier. “Het gaat er daarbij niet om dat er altijd grote financiële investeringen gedaan hoeven te worden. Het gaat meer om bewustwording en investeringen in het veranderen van gewoontes. De belangrijkste investering is ons eigen gedrag”, aldus Dimph Rubbens wijzend op de ‘zet hem op 60°’ actie.


Energiescan
"Inwoners kunnen een gratis energiescan laten uitvoeren door onze energiecoaches d.m.v. een keukentafelgesprek om iedereen te leren hoe ze zuiniger met energie kunnen omgaan en daarmee kunnen besparen, advies te krijgen voor isolerende maatregelen voor je huis, zonnepanelen, warmtepomp , zonneboiler enz. Energiek Moerdijk is onafhankelijk en werkt met vrijwilligers.” Het is mooi werk en er is veel aandacht voor geeft Dimph Rubbens aan. En iedereen werkt ook wel mee. Maar er is nog wel iets waarvan ze hoopt dat dat dat gaat veranderen. "Als sommige inwoners nu de naam Energiek Moerdijk horen of het woord energietransitie dan haken mensen soms direct af. Dit komt door de vele telefoontjes van callcenters namens energiemaatschappijen. Als we bellen denken mensen dat we ze willen overhalen naar iets waar ze langere tijd aan vast zitten. We hopen dan ook dat energiemaatschappijen echt aan hun negatieve beeldvorming willen gaan werken op dit punt.”[n]