Van dorpstafel naar gebiedstafel

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk kende in het verleden zogenaamde “dorpsraden”. Zo’n dorpsraad bestond uit bewoners van een kern bv. de dorpsraad Klundert, Willemstad enzovoort. Deze raad kwam op voor de belangen van de bewoners van de kern.


Enkele jaren geleden zijn de dorpstafels stopgezet door de gemeente.

Daarvoor in de plaats kwamen de zogenaamde gebiedstafels.

Bijvoorbeeld de “gebiedstafel Fijnaart”.


Meer betrokkenheid

Deze gebiedstafels bestaan uit vertegenwoordigers uit een kern ondersteund door een medewerker van de gemeente en maatschappelijke organisaties.

Zo wordt er meer betrokkenheid en zelfsturing door de burgers mogelijk.

De bewoners kunnen zo een actievere rol spelen als het gaat om de leefomgeving in hun kern of het buitengebied.

De gemeente Moerdijk heeft daarbij zichzelf een stimulerende en coördinerende rol toebedeeld.


Visie

De visie van de gemeente als het gaat om landschapskwaliteiten of bebouwingsconcentraties in het buitengebied zijn te vinden op: https://www.moerdijk.nl/web/buitengebied/Visie-buitengebied.html


Bewoners kunnen actievere rol spelen in de leefomgeving



Wat is de gebiedstafel buitengebied?
Als laatste kwam de oprichting van de “gebiedstafel buitengebied” in april 2019 tot stand. Deze gebiedstafel bestaat uit een bestuur gesteund door de bewoners van het buitengebied, de gemeente Moerdijk en waar wenselijk een maatschappelijke organisatie zoals Surplus, Woonkwartier of de politie.

De gebiedstafel buitengebied houdt zich onder andere bezig met de onderwerpen en de daarbij behorende actiepunten uit het gebiedsplan.


Werkgroepen

Binnen de gebiedstafel wordt door verschillende werkgroepen gewerkt aan oplossingen of verbeteringen voor die actiepunten. De gebiedstafel komt twee keer per jaar een avond bij elkaar om onderling af te stemmen.

Hoe vaak de gebiedstafel bijeen komt, bepalen de deelnemers zelf.


Onderwerpen

Enkele onderwerpen die nu onder de aandacht van de tafel zijn: glasvezel, akkerranden, voedselbos, energietransitie/warmte en peilbesluit bijvoorbeeld.


Werkgroepen werken aan
oplossingen en
verbeteringen



Ook meedoen?

Als het gaat om eigen initiatieven van bewoners wil de gebiedstafel buitengebied een initiërende rol spelen om, samen met de bewoners en de gemeente de leefbaarheid en kwaliteit in- en van het buitengebied verbeteren. Het gaat er om wat de bewoners willen. Wilt u meedenken of meepraten over de ontwikkeling van het buitengebied? Kijk op www.gebiedsplannen.nl Meld u dan aan voor de "gebiedstafel buitengebied” of neem contact op via buitengebiedstafel@gmail.com. Wim Rijnart (Vz. gebiedstafel buitengebied)[n]