Hans Dietvorst tussen de Virtus-jeugd.
Hans Dietvorst tussen de Virtus-jeugd. Foto: Tom Rietveld

Hans Dietvorst schrijft boek over Virtus

ZEVENBERGEN - Wat was ooit het idee om een boek over Virtus te schrijven? Schrijver Hans Dietvorst: “25 jaar geleden zat ik na een wedstrijd met Peter van Amersfoort in het clubhuis na te praten, toen Peter opmerkte: Hans we moeten een boek over Virtus gaan schrijven. Dat is steeds blijven liggen en Peter is helaas vroegtijdig overleden. Pas na mijn pensioen heb ik het daadwerkelijk opgepakt. Het eerste exemplaar heb ik onlangs officieel aan Peter’s zoon en echtgenote overhandigd”.


DOOR TOM RIETVELD


het is uiteindelijk toch gelukt om een geschiedenisboek samen te stellen met veel foto’s en gebeurtenissen. Hans: “Dat was toch nog een hele klus om de vele foto’s en anekdotes bij elkaar te krijgen”.


Successen en dieptepunten

Voetbalvereniging Virtus uit Zevenbergen bestaat op 1 juni 2021 precies 89 jaar. Het boek bevat het verloop van sportieve successen en dieptepunten, maar ook verhalen over mensen die karakter gaven aan de vereniging. De foto’s roepen voor veel mensen herkenning en nostalgische gevoelens op. De trend van het modebeeld door de tijd heen van de voetbaltenues van de spelers is grappig om terug te zien. In die 89 jaar zijn er heel veel Zevenbergenaren betrokken geweest als speler of als vrijwilliger, als bestuurslid of als gewaardeerde sponsor.


Een soort van familie

Een voetbalvereniging is een soort familie. Soms sores, maar het kan ook harstikke leuk zijn. Voor sommigen speelt daar hun halve leven af. Naast voetballen is er in veel gevallen wel iets om te vieren en daarom ook een alibi voor het organiseren van een feestje. De emancipatie is ook aan bod gekomen. In 1975 gestart onder leiding van Kok van Wijngaarden en Piet Vegers in de derde klasse. Twee jaar later behaalde het team het eerste kampioenschap. Door naar de tweede klasse om opnieuw na twee jaar kampioen te worden en te promoveren naar de eerste klasse.


Voetbalplezier

De oprichting van het Virtus G-team onder het motto: “Voetbal is voor iedereen”, dus ook voor mensen met een beperking kreeg veel bijval. De trainers Leo Gulden en Patrick Farla waren de trainers van het eerste uur (2001). Ad Stoop heeft het stokje na twee jaar overgenomen en is trianer/coach tot op de dag van vandaag.. Bijna iedereen dacht, dat de letter G in G-team staat voor Gehandicapt, maar niets is minder waar. Oprichtster Dianne Dirven (ze was ook jarenlang coach van het G-team): “Alle jeugdteams waren in die tijd nog ingedeeld in de leeftijd categorieën A-B-C-D-E-F. Wat is er dan logischer om een G-categorie toe te voegen. Voetbalplezier, sportiviteit en elkaar accepteren staat bij het team hoog in het vaandel en daarbij is het winnen van een wedstrijd uiteraard leuk, maar niet het belangrijkste.” Verder staat het boek vol met anekdotes. Voor de ingewijden is het smullen geblazen.[n]


Het boek kost € 23,50 Voorlopig nog een beperkte oplage. Van de opbrengst wordt € 3,50 per exemplaar aan de voedselbank geschonken en € 3,50 aan Virtus. Als er meer boeken verkocht worden zullen extra opbrengsten ook naar maatschappelijke doelen gaan. Het boek is verkrijgbaar via www.sigma4u.nl.