Voorbeeld van een bloemenrand.
Voorbeeld van een bloemenrand. Foto: Sjaak van Schie

Kruidenrijke akkerranden in Moerdijk

MOERDIJK - Voedselaanbod en schuilplekken zijn in de winterperiode extra belangrijk voor veel soorten vogels. Vogels zijn daarom gebaat bij een divers landschap. In een divers landschap worden akkers en weides afgewisseld met ruigtes, struiken en bomen. Dat trekt vogels aan. Dit werkt ook in uw achtertuin. In een rijk begroeide tuin met kruiden, struiken of een boom ziet u meer vogels.


In het open polderlandschap kun je gedurende het hele jaar verschillende soorten vogels zien. Bijvoorbeeld de patrijs, gele kwikstaart of veldleeuwerik. In de wintermaanden komen er ook vogelsoorten uit het noorden van Europa langs. Deze wintergasten vinden weinig voedsel en beschutting op kale grond.

Gelukkig worden er rond akkers en weides steeds meer randen ingezaaid met grassen en kruiden. Deze randen bieden vogels voedsel en beschutting. Het mooiste voorbeeld hiervan is de vogelakker. Een vogelakker bestaat uit stroken van tientallen meters breed, afgewisseld met verschillende soorten grassen en kruiden. De vogelakker wordt verder met rust gelaten en vormt het hele jaar een gedekte tafel voor vogels. Het gras ertussen wordt geoogst voor de koeien.

Bloemenranden, vogelakkers en wandelen over boerenland worden mogelijk gemaakt door onze boeren. Samen met zo’n dertig vrijwilligers vormen zij de agrarische natuurvereniging.

Kijk eens op de website van ANV Drimmelen & Moerdijk e.o. wat er allemaal in het polderlandschap gebeurt.

Houdt u van wandelen, meld je aan als donateur en ondersteun daarmee het versterken van de natuur(beleving) in het buitengebied van de gemeente Moerdijk.

ANV Drimmelen & Moerdijk e.o.[n]