Omwonenden hebben al jaren last van de herrie.
Omwonenden hebben al jaren last van de herrie. Foto: Will Rombouts

Geluidsschermen langs A4 komen pas in 2023

HEIJNINGEN - De geluidsschermen langs de A4 in Heijningen komen later dan gepland. Rijkswaterstaat plaatst de schermen in 2023. Dat heeft het gemeentebestuur bekend gemaakt in een brief aan gemeenteraad. Het was eigenlijk de bedoeling dat de wallen volgend jaar werden opgetrokken.


DOOR MONIQUE JANSEN


Vorig jaar bracht minister Cora van Nieuwenhuizen nog een bezoek aan Helwijk en Heijningen om met eigen oren en ogen te ervaren hoeveel overlast inwoners ervaren van de A4 en de A29. De minister was uitgenodigd door de bewoners van deze kernen omdat zij al jaren geluidsoverlast ervaren van het toenemende verkeer op bovengenoemde weg tussen Rotterdam en Antwerpen.


Bittere pil voor
omwonenden van A4


Meer voorbereidingen

Rijkswaterstaat heeft meer tijd nodig voor de voorbereidingen langs de A4. Het Moerdijks gemeentebestuur begrijpt dat de vertraging voor de omwonenden een bittere pil is. Zij klagen immers al jaren over de herrie op de snelweg. "Dit was voor hen een onprettige mededeling. Zij wachten al sinds de realisatie van de A4 op de schermen", meldt het college. De snelweg nabij Heijningen werd in 2014 geopend. Het aantal gebruikers van de weg nam daarna elk jaar fors toe. Daarmee steeg ook de overlast voor omwonenden. Bewoners gaven eerder aan zich gevangen te voelen in hun eigen woning. Uit angst voor herrie houden ze hun deuren en ramen dicht. Ook mijden ze de tuin om de herrie vanaf de snelweg zoveel mogelijk te vermijden.


Overschrijdingen

Uit eerder onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de toegestane geluidsnormen fors worden overschreden. Maatregelen zijn daardoor noodzakelijk om de leefbaarheid te waarborgen. Het Moerdijks gemeentebestuur maakt zich al jaren hard voor de omwonenden van Helwijk en Heijningen. Dit gebeurt samen met bezorgde bewonersgroepen die zich inzetten voor minder geluidsoverlast.


'Rijkswegen mogen maar bepaalde hoeveelheden geluid produceren


Regels tegen geluidsoverlast

Voor de aanleg van wegen gelden al regels om geluidsoverlast en trillingen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo legt de overheid stillere wegdekken aan met bijvoorbeeld zeer open asfalt beton (ZOAB). Ook moeten fabrikanten van auto's en autobanden rekening houden met speciale regels. Zo worden nieuwe auto's voorzien van stillere motoren, uitlaten en speciale banden met geluidslabels. Daarnaast mogen rijkswegen maar een bepaalde hoeveelheden geluid produceren. Als de normen hoger uitvallen, moet de wegbeheerder ingrijpen. Dit heet het geluidproductieplafond. Rijkswaterstaat moet bijvoorbeeld voor Heijningen maatregelen treffen. Dat gebeurt nu geluidsschermen.[n]