Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Het rijdende Frietkot van Jan Maas staat sinds één jaar op dinsdag, woensdag, vrijdag en zondag bij het Gemeentehuis in Zevenbergen.

Jan Maas: “Hiervóór heb ik 15 jaar een stek gehad bij de suikerfabriek en daarna nog 17 jaar aan de Zuidhaven. Vanwege de aanleg van de nieuwe haven kon ik daar niet langer staan. Gelukkig heeft de gemeente mij geholpen aan deze nieuwe plek”.

Fans

Jan Maas heeft echte fans, die hem overal vinden. Zijn friet is top en dat weten zijn klanten. Verse friet van de beste kwaliteit aardappelen in het seizoen. Jan: “Mijn favoriete soort is een goed bintje en op dit moment gebruik ik de Agria”. Agria is een speciaal voor de fritesproductie ontwikkeld ras, die het erg goed doet. Een lange ovale vorm, waar je mooie lange frites uit kunt snijden. Eenmaal gebakken hebben frites van de Agria een prachtig gouden kleur.

Woensdag frietdag

Waarom is friet zo populair?: Jan: "Ja dat weet ik ook niet. Omdat het erg lekker is, denk ik”. Hoe zit het met de populariteit van andere snacks? Jan: "De frikandel is wel de nummer 1 en dan de kroket. Vegetarische happen, zoals de Bonita (platte groente kroket) en de kaassoufflé raken steeds meer in trek”. Komen de klanten elke week terug? Jan: "Jazeker, maar de woensdag is wel de frietdag en dan de vrijdag”. Wat is er leuk aan het beroep van frietbakker? Jan: " Het ambachtelijke. Alles zelf doen. En het contact met de mensen”.[n]TEKST TOM RIETVELD