Lilian en Ron komen graag terug naar Klundert.
Lilian en Ron komen graag terug naar Klundert. Foto: Angelique van de Reijt

Lilian en Kees de Ron zwaaien af bij Kelian

KLUNDERT - Afgelopen week verkochten Lilian en Kees de Ron (54) hun horecazaak in het markante Klundertse pand op de Brugstraat. Niet alleen door corona, zegt Lilian. “We hadden nog een huurcontract van 3 jaar en waren echt van plan om dat, zodra de terrassen weer open mochten, uit te dienen. Daarna was het plan te stoppen in veranderd, met met onze leeftijd dan, want 77 uur in de week werken, dat wordt dan te gek. We dachten dus zo 3 jaar te hebben om de overname te regelen. En nu dus binnen 1,5 week verkocht! Ook al is het heel snel gegaan en was het een moeilijke beslissing, voelt het toch heel goed.”


DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT


“Horeca is een passie”. Dat vult Kees aan. “Kijk, om heel rijk te worden daar hoef je het hier niet voor te doen. Wij zijn zelf ook eenvoudige mensen en hoeven geen grote Mercedes op de stoep te hebben staan en we hoeven ook geen 3x per jaar op vakantie. Dat wilden we ook altijd uitstralen naar onze klanten. Laagdrempelig, gastvrij, sociaal en niet te prijzig, zodat heel de Klundertse bevolking welkom was in onze eeterij.”


Trots

“We zijn trots op wat we hebben neergezet in Klundert. Het concept was goed, Klundert leeft en bruist en is gezellig mede door onze inzet. De makelaar waarschuwde ons 5 jaar geleden nog: “Pas op, het valt niet mee in Klundert!”, maar we zijn hier meteen heel warm ontvangen en waren vanuit Wouw binnen no-time in het Klundertse ingeburgerd. We wonen hier ook op een prachtlocatie en verkopen nu een mooi en gezond bedrijf. Het was dus nu een goed moment, want wat de komende 3 jaar ons zou gaan bieden, bracht ons op zowel zakelijk als persoonlijk vlak veel onzekerheid.”


Emotioneel

“Toch is het zo oneerlijk dat de overheid bepaalt dat ons restaurant niet open mag. Wij zijn         mensen-mensen; verwennerij, gastvrij en gezelligheid, we missen het zo.” Kees vindt het vreselijk om nu tussen 4 muren opgesloten te zitten. Kees zag liever een totale lockdown in plaats van deze halve maatregelen. “Bij de supermarkt loopt iedereen hutje mutje en hier kunnen we gewoon open met alle veiligheidsmaatregelen ; max. aantal gasten aan tafel, 1,5 meter afstand en registratie, heel gecontroleerd, maar dat wordt niet toegestaan”, zegt hij gefrustreerd. “Pasen is vaak het drukste weekend in horecaland bij mooi weer, maar ik vrees dat de Nederlandse horecaterrassen dan nog niet open zijn. En wat als we volgend jaar met Kerst weer dicht moeten voor een volgende lockdown? Er moet meer gekeken worden naar wat er allemaal wél kan in de horeca, want er zit veel verschil in de diverse horeca-ondernemingen.”


Saamhorigheid

“Daarom is het ook zo belangrijk voor zo’n prachtig stadje als Klundert, dat de inwoners lokaal kopen. Bij de eerste lockdown waren heel veel klanten loyaal en bestelden vaak afhaal, maar nu wordt er ook vaker via allerlei andere bezorgsites besteld. Daar heb ik een hekel aan”, zegt Kees. “Als kok wil je eerst zien, ruiken, voelen en proeven aan je (vaak ook lokale) producten. Wij hopen dat Klundert loyaal blijft aan lokaal, het is zo belangrijk om elkaar te steunen in deze moeilijke tijden. Opvallend is ook dat mensen die nooit in ons restaurant als klant kwamen eten, nu toch afhaal bij ons bestellen om ons te steunen. Ook verzorgden wij de borrelbox samen met de andere horecazaken tijdens de online Klundertse Stadsquiz. Dat alles bewijst de saamhorigheid in Klundert, volgens Kees. Tijdens het gesprek wordt Lilian regelmatig onderbroken door online en telefonische bestellingen.


30 april overdracht

Dan is het officieel, zegt Lilian emotioneel. “Eigenlijk had ik op die datum graag mijn deuren weer open gedaan. Maar nu gaan we dus verhuizen, tijdelijk naar Roosendaal bij familie en gaan we een rustige zonnige toekomst met financiële zekerheid tegemoet. Ik pak mijn oude baan weer op als verzorgende IG en wel bij het Thomashuis in Klundert, daarom blijf ik hier dus zeker vaak komen!” aldus Lilian. En Kees zegt teruggevraagd te zijn bij zijn oude baan meubelgigant Mandemakers. Hij gaat werken bij Piet Klerckx, waar zijn contract al klaar lag, voordat ze wisten of hij zou komen en wat hij wilde gaan doen. Het restaurant is verkocht aan Leny d’Hont (62j) uit Moerdijk, ook wel bekend van de stroopwafels tijdens de jaarlijkse kermis en Braderie in Klundert, zegt Lilian: “Ik heb haar toestemming om dit goede nieuws aan te kondigen.” Kees en Lilian zijn hun gasten erg dankbaar voor de vijf fijne jaren in Klundert. En vergeet niet om je dinerbonnen nog in te leveren”, zegt Kees nog snel tussendoor. “Dank voor alle mailtjes, kaartjes en reacties. Natuurlijk speciale dank aan ons fijne personeel. En tot ziens, want straks komen we lekker op het fietsje naar Klundert om een terrasje te pakken in het prachtige centrum”, aldus Kees en Lilian.[n]