Volgende fase vernieuwing gemeentehuis

MOERDIJK - De centrale hal van het gemeentehuis kreeg vorig jaar een metamorfose. De hal is omgetoverd tot een aangename ontmoetingsruimte met een natuurlijke warme sfeer en veel groen. Nu is het tijd om die lijn door te trekken en ook de kantoor- en vergaderruimtes te vernieuwen. Die zijn na ruim 20 jaar toe aan vernieuwing. Niet alleen op technisch vlak is het gebouw hard toe aan onderhoud, ook het werkplekconcept moet een stuk eigentijdser. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad.

Het plan voor het vernieuwde gemeentehuis is gebaseerd op drie uitgangspunten:

- Efficiënter gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte, waardoor ruimte overblijft voor verhuur.

- Huurders delen voorzieningen zoals het vergadercentrum en de receptie.

- Een ‘samenwerk-zone’ die pieken in de ruimtebehoefte opvangt. In deze zone kan gemakkelijk en flexibel worden (samen-)gewerkt zonder dat er in het gebouw steeds zaken moeten worden aangepast.


“Echt niet meer van deze tijd”

Het nieuwe werkplekconcept is afgestemd op activiteit-gerelateerd werken: medewerkers hebben straks geen vaste werkplekken, maar zoeken een werkplek die aansluit bij het werk dat ze moeten doen. Zo kan er makkelijker en beter worden (samen)gewerkt. "De kantoorverdiepingen in het gemeentehuis zijn echt niet meer van deze tijd”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “We nemen afscheid van onze kantoortuinen. We willen een kantooromgeving die onze ambities ondersteunt. Niet alleen op het gebied van excellente dienstverlening, maar ook als werkgever. De nieuwe werkomgeving leent zich beter voor samenwerking. Ook helpt een eigentijds kantoor bij het aantrekken en behouden van goede medewerkers.”


Er komt een moment van noodzakelijk groot onderhoud


Geen hogere lasten

Het betekent dat er verbouwd moet worden. En dat brengt kosten met zich mee: in totaal ruim 8 miljoen euro. Wethouder Jack van Dorst: “Een groot bedrag, waar voor een fors deel al rekening mee is gehouden in de begroting. Want als je zo’n gebouw bouwt, weet je dat er een moment van noodzakelijk groot onderhoud komt. Bovendien hebben we het over een gebouw waar dagelijks een paar honderd mensen aan het werk zijn en waar jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers komen. De verbouwing gaat nadrukkelijk niet ten koste van de dienstverlening of ambities. Ook hoeven inwoners niet bang te zijn dat de verbouwing tot hogere lokale lasten leidt.” Hij vervolgt: “In lijn met de mooie nieuwe hal moet het héle gemeentehuis een plaats zijn waar mensen zich welkom voelen. En door in de toekomst delen van het gemeentehuis te verhuren genereren we ook opbrengsten. De kosten voor dit kantoor liggen, vergeleken met andere kantoren, ook straks ruim onder het gemiddelde in Nederland.”


Vervolg

De gemeenteraad spreekt in april over het voorstel. Als de raad groen licht geeft, volgt in de loop van 2021 een ontwerp. Ook worden de voorbereidingen dan opgestart, zodat de verbouwing in 2022 kan plaatsvinden. Verloopt alles volgens planning dan is het vernieuwde gemeentehuis in de eerste helft van 2023 klaar.[n]