Afbeelding
Foto: WILL ROMBOUTS

Dorpshuis Noordhoek gaat op de schop

NOORDHOEK - Buurthuis d'Ouwe School in Noordhoek gaat op de schop. Het dorpshuis aan de Bisschop Hopmansstraat 1 heeft dringend een onderhoudsbeurt nodig, zodat het ook de komende jaren dienst kan doen als hét ontmoetingscentrum voor bewoners van Noordhoek.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het buurthuis kent een rijke geschiedenis. Het pand werd ruim honderd jaar geleden gebouwd als school in combinatie met de kerk en de pastorie.


Ontmoetingsplek

Tegenwoordig is Woonkwartier de eigenaar van d'Ouwe School. In het buurthuis komen veel verenigingen samen. Ook is het buurthuis een ontmoetingsplek voor inwoners, vrijwilligers, professionals en maatschappelijke organisaties. Organisaties en bewoners organiseren verschillende activiteiten. Verder kunnen Noordhoekers ook geregeld terecht in het dorpshuis voor advies of hulpvragen van bijvoorbeeld de sociaal werker of de wijkzuster. Bewoners kunnen hier ook -buiten coronatijd- voor een praatje en een kopje koffie.


'Een echte
ontmoetingsplek'


Kinderopvang

Ook gevestigd in het dorpshuis zijn een kinderopvang en peuterspeelzaal. De BSO zit in de school. De leerlingen van de St. Jozef-school volgen hun gymlessen in de sportzaal d'Ouwe School. Woonkwartier en de gemeente Moerdijk willen deze functies graag behouden. Daarom voeren zij overleg met de Jozefschool, de Borgesiusstichting, kinderopvang De Dwergjes en Kibeo om te kijken hoe deze functies het beste kunnen worden geïntegreerd binnen de school of in het dorpshuis. De gemeente en Woonkwartier vinden het belangrijk dat ook een kleine kern als Noordhoek een buurthuis behoudt en faciliteiten voor kinderopvang aanbiedt: "Dit is een meerwaarde op het gebied van de leefbaarheid. Een ruimte om samen te komen en waar verschillende functies onder één dak zijn te vinden."


'Verschillende functies onder één dak'


Start werkzaamheden

De plannen voor de verbouwing worden nog verder uitgewerkt. Het is nog niet bekend wanneer de renovatie begint. Het gebouw krijgt een duurzamer karakter. Ook wordt het pand gebruiksvriendelijker. Woonkwartier is de eigenaar van het dorpshuis. De corporatie heeft met de gemeente een intentieovereenkomst gesloten. Intentie is dat Woonkwartier de renovatie en de vernieuwing van het dorpshuis realiseert en dat de gemeente het gebouw huurt. Een nieuwe beheerstichting bestaande uit inwoners van het dorp baat d'ouwe School straks uit. Deze stichting is november opgericht.

Woonkwartier is op dit moment druk met het uitwerken van ontwerpen voor het dorpshuis. "We streven er naar om een ontwerpvoorstel gereed te hebben rond de bouwvakantie", kondigt een woordvoerster aan. De woningcorporatie is ook nog eigenaar van andere buurthuizen in de gemeente. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om De Blokhut in Helwijk en De Ankerkuil in Moerdijk-dorp. De gemeente huurt deze gebouwen ook van Woonkwartier.[n]