Alleen in Zeeland staat nu een kerncentrale.
Alleen in Zeeland staat nu een kerncentrale. Foto: Laat Zeeland Zien/Dennis Wisse

Provincie wil kernenergie: Is Moerdijk een optie?

MOERDIJK - Een kerncentrale op industrieterrein Moerdijk? Het zou zo maar kunnen nu de provincie Brabant het initiatief neemt tot een Duurzame Coalitie Kernenergie Brabant dat zich inzet voor de realisatie van kernenergie tussen 2030 en 2050. Het provinciebestuur ziet kernenergie als een 'welkom onderdeel' van de energiemix van de toekomst.


DOOR MONIQUE JANSEN


"Kerncentrales vergen beduidend minder ruimte dan windparken of zonneweides en bieden weersonafhankelijke leveringszekerheid", meent Gedeputeerde Eric de Bie. De betrokken partijen willen nu inzetten op een sterke internationale coalitie van overheden, ondernemers en onderzoeksinstellingen.


Geen standpunten

Op dit moment worden nog geen locaties genoemd, maar industrieterrein Moerdijk ligt mogelijk voor de hand vanwege de concentratie aan hoog-risico-bedrijven die hier al zijn gevestigd. De gemeente Moerdijk volgt de discussie op gepaste afstand. "Voor ons is dit niet nieuw. Ieder decennium laaien deze discussies weer op en wordt er gekeken naar de grote industrieterreinen van ons land. Het is te vroeg om inhoudelijk te reageren of standpunten in te nemen over nieuwe kerncentrales. Dat is een proces dat de komende jaren top-down vanuit de rijksoverheid zal plaatsvinden", geeft een woordvoerster aan. Een kerncentrale zou op dit moment ook niet passen in de bestemmingsplannen van de gemeente: "Het is een weloverwogen keuze geweest van het gemeentebestuur en een proces van meer dan tien jaar om een zorgvuldige afweging te maken van de maximale zwaarte van bedrijven die zouden passen binnen ons zeehavengebied." Hierbij is gekeken naar het evenwicht tussen mensen, milieu en de economische markt. Dit proces heeft ertoe geleid dat er geen mogelijkheid bestaat om onder het huidige bestemmingsplan, kerncentrales te bouwen.


Lange doorlooptijd

Het realiseren van kernenergie kost veel tijd, zo hebben nucleair dienstverlener NRG en onderzoeksbureau TNO berekend. De totale doorlooptijd voor de vergunning en bouw van een kerncentrale bedraagt minimaal elf jaar. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met een doorlooptijd van vijftien tot twintig jaar voor een kerncentrale in bedrijf kan worden genomen.[n]