Restwarmte kan worden ingezet in de kassen.
Restwarmte kan worden ingezet in de kassen. FOTO PIXABAY

Tuinders willen 100.000 ton CO2 per jaar besparen

De tuinders van Energie Cluster Steenbergen en Nieuw Prinsenland slaan de handen ineen met Enpuls Warmte Infra en SUEZ ReEnergy. De partijen tekenen een intentieverklaring om de restwarmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van niet-recyclebare afvalstromen in te zetten in de kassen.


DOOR ADDO SPRANGERS


Het gezamenlijke project - Osiris - heeft als doel om een CO2-reductie te realiseren van ruim 100.000 ton CO2 per jaar.

Dit is te vergelijken met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim 31.000 huishoudens. Een belangrijke mijlpaal voor de tuinders op hun weg naar een klimaatneutrale glastuinbouw. Om dit te bereiken, hebben de partners een passende SDE++ regeling van de overheid nodig.

Deze regeling moet investeerders helpen het verschil tussen prijzen voor fossiele brandstoffen en duurzame alternatieven op te heffen.

“De projectpartners rekenen op de overheid om de subsidieregeling SDE++ 2021 wel passend te krijgen voor dit project. Hierbij is enige haast geboden, omdat de installatie van SUEZ ReEnergy in 2023 in groot onderhoud gaat,” zegt Marc Das, directeur van SUEZ ReEnergy.

“Een investeringsbeslissing moet hierdoor uiterlijk eind 2021 worden genomen. De reden hiervoor is dat de levertijd voor installatieonderdelen - zoals warmtewisselaars en reactoren - een lange aanlooptijd hebben. Ondertussen starten we wel de vergunningsprocedures op.”[n]

'Projectpartners rekenen op overheid om subsidieregeling passend te krijgen'