Theo Coppens, Fred Schouwenaars en Ardy Wezenbeek.
Theo Coppens, Fred Schouwenaars en Ardy Wezenbeek. Foto: Will Rombouts

Beheersstichting aan de slag voor dorpshuis

NOORDHOEK - Het dorpshuis van Noordhoek krijgt een gloednieuwe beheersstichting. Bestuursleden Theo Coppens, Fred Schouwenaars en Ardy Wezenbeek streven naar een betere bezetting van het buurtcentrum. "We gaan aan de slag als het dorpshuis is verbouwd. Dat gebeurt waarschijnlijk in de zomervakantie van 2022", blikt Theo alvast vooruit.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het leek er lange tijd op dat dat er geen bestuur zou worden gevonden voor het dorpshuis. In dat geval dreigde sluiting voor het enige buurtcentrum van Noordhoek. "Dat wilden we natuurlijk voorkomen. Juist voor zo'n kleine kern is een dorpshuis ontzettend belangrijk", benadrukt Theo. Zelf is hij lid van tafeltennisvereniging Smash '70. Deze club is actief in de gymzaal van het dorpshuis.


Verouderde gymzaal

Ook de leerlingen van de St. Jozef-school gymmen in de sportzaal. Die is inmiddels zwaar verouderd. Woningcorporatie Woonkwartier -eigenaar van het dorpshuis- wil de gymhal verplaatsen naar de foyer. Er komt dan een grotere sportzaal met een hoger plafond. Op deze manier kunnen er betere gymlessen worden gegeven. Ook voor de tafeltennisvereniging biedt een grotere hal voordelen: "De ruimte is op dit moment te klein om zes tafeltennistafels kwijt te kunnen. Dat is wel nodig om bijvoorbeeld een regionaal toernooi te houden. We zouden dat als vereniging graag willen, dat is ook goed voor de uitstraling van de club."


Veel activiteiten

De nieuwe sportzaal biedt ook andere mogelijkheden. "In het verleden was er een volleybalvereniging actief, misschien kan die straks wel opnieuw worden opgestart", hoopt Theo. De beheersstichting hoopt nog meer clubs warm te maken om gebruik te maken van het dorpshuis. Op dit moment liggen veel activiteiten stil door de coronamaatregelen, maar normaal bruist het dorpshuis van de activiteiten. Dansen, yoga, EHBO-lessen, vergaderingen en een wekelijkse inloopmiddag voor ouderen. Het gebeurt allemaal in het buurtcentrum. De nieuwe beheersstichting wil nog meer samenwerken met de Noordhoekers, zodat ook activiteiten als Koningsdag en de avondvierdaagse in de toekomst bij het dorpshuis kunnen worden gehouden.


Het dorpshuis krijgt ook een nieuwe naam. Nu heeft iedereen het over 'd'Ouwe School'. Die naam verdwijnt. "We spreken straks over Dorpshuis Noordhoek. Dat is een naam waarmee we snel vindbaar zijn. Ook kun je d'Ouwe School op heel veel manieren spellen. Wij vinden Dorpshuis Noordhoek veel beter passen", geeft Theo aan. Inmiddels hebben zich ook vijf vrijwilligers gemeld die willen helpen om het buurthuis te runnen. Zij helpen onder meer bij het sleutelbeheer, de schoonmaak en de bardiensten. Theo verwacht dat straks meer mensen willen helpen, zodra het dorpshuis rigoureus is verbouwd: "Ook voor het bestuur zoeken we nog enthousiaste leden. We zijn nu met z'n drieën, maar met vijf personen zou helemaal ideaal zijn. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het vernieuwde dorpshuis nog beter gaat draaien!" Wie interesse heeft, mag contact opnemen met Ardy Wezenbeek, ook bekend van café Noordhoek.[n]