Viering Koningsdag in Heijningen

HEIJNINGEN - Ook in Heijningen zal Koningsdag er niet uit zien zoals de inwoners gewend zijn. Normaal gesproken is er een bomvol programma dat start met de officiële opening en parade door het dorp. Gevolgd door de zeskamp, picknick en de middagspelen voor de kinderen. 's Middags kunnen de volwassenen gezellig bijeenkomen voor sjoelen, jokeren, darten en biljarten. Via een overheerlijk barbecue-buffet met gezellige muziek wordt de dag vervolgens afgesloten.


Maar dat was in het “oude normaal”.

Net als andere comités in de regio heeft men in Heijningen nu gekeken naar wat er wél mogelijk is en wat er binnen de kaders veilig te organiseren valt. Want enthousiasme is één, maar het zal ook heel reëel met de kijk op de huidige situatie opgezet moeten worden. Daarom is gekozen voor activiteiten die vooraf door de kinderen zelf voorbereid kunnen worden, voor online entertainment én een vorm van samen spelen en bezig zijn voor de jeugd t/m 17 jaar. Daarmee faciliteert het comité ook de uitnodiging van Burgemeester Jac Klijs om de kinderen toch vooral buiten te laten spelen. Veilig, verstandig, op afstand.


Thema

Zoals men gewend is, worden alle onderdelen van Koningsdag “opgehangen” aan een thema. Dit jaar is gekozen om het thema van de landelijke Koningsspelen te volgen: Ik + Jij = Wij.


Activiteiten

De kinderen worden uitgenodigd om een mooie stoepkrijt tekening te maken in de week vóór Koningsdag. Zij sturen een foto hiervan naar het comité, want er zijn leuke prijsjes te winnen. De peuters en kinderen uit de eerste drie leerjaren maken een mooie kleurplaat en de overige kinderen maken de meest prachtige tekeningen op basis van het thema. Die worden ingeleverd zodat een onafhankelijke jury de prijswinnaars kan bepalen.

Voor de mensen vanaf 13 jaar heeft het comité een Puzzelblad ontwikkeld, dat kan gedownload worden en na een aantal uurtjes?... Puzzelplezier weer worden ingeleverd om mee te dingen naar mooie prijzen.

Bij voldoende aanmeldingen wil men in Heijningen op de avond vóór Koningsdag gezellig samen een Pub quiz spelen. Dat gebeurt individueel, om te voorkomen dat mensen in groepjes thuis bijeenkomen om mee te doen. Maar liefhebbers weten dat je zo al gauw één tot anderhalf uur plezier kunt hebben. En via een online platform heb je dan toch ineens contact met een behoorlijke groep mensen. Voldoende ingrediënten voor een gezellig avondje!

Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd wordt op het sportveld een uitdagende zeskamp georganiseerd. De opzet wordt iets anders dan voorgaande jaren, maar het plezier zal er niet minder om zijn. Kinderen dienen zich vooraf op te geven via het strookje dat op school is uitgedeeld, of via e-mail. Begeleiding wordt verzorgd door de comitéleden, geholpen door 13 tot 17-jarigen. Publiek mag er, vanwege de huidige regels, helaas niet bijzijn. Tussendoor worden de kinderen verrast op een lekkernij en iets te drinken.

Voor de jeugd van 13 t/m 17 jaar wil het comité later op de middag het spel Jachtseizoen gaan spelen. De "prooi” verplaatst zich door het dorp en stuurt steeds foto's door naar de "Jagers”. Die proberen op hun beurt met deze aanwijzingen de prooi zo snel mogelijk te "vangen”.


Aanmelden

Om de contactmomenten zoveel mogelijk te beperken is gekozen om het aanmelden zoveel mogelijk per e-mail te laten verlopen. Het inleveren van de tekeningen gaat via school óf in de brievenbus van het Pestalozzihuis. Daar kunnen ook de ingevulde puzzelbladen worden ingeleverd.[n]