Een kantoor binnen het gemeentehuis.
Een kantoor binnen het gemeentehuis. Foto: Krijn ten Hove

‘Een investering
die verantwoord is’

ZEVENBERGEN - Vriend en vijand zijn het erover eens: de verbouwing van het gemeentehuis is dringend noodzakelijk. Maar de raad adviseerde het college de inwoners nog eens goed uit te leggen waarom het noodzakelijk is, er ruim € 8,3 miljoen voor uitgetrokken moet worden en hoe dit gedekt is op de begroting. Burgemeester Jac Klijs en wethouder Jack van Dorst nodigde de Moerdijkse Bode uit om toelichting te geven over nut en noodzaak van de verbouwing en de financiële onderbouwing.


DOOR KRIJN TEN HOVE


“Het gemeentehuis van Moerdijk, bijna 25 jaar oud, is het grootste kantoorgebouw van de gemeente. En net als een huis na 25 jaar toe is aan een opknapbeurt, nieuwe keuken en badkamer geldt dat ook voor ons ‘huis’”, aldus wethouder Jack van Dorst. Burgemeester Jac Klijs vult hierop aan: “En daarbij moet je ook gaan kijken of het pand en de werkplekken inhoudelijk nog voldoen aan alle wettelijke eisen die er zijn. We willen een goed werkgever zijn, dan moet je ook zorgen dat de mensen prettig, veilig en graag willen werken bij je.”


Nut en noodzaak

Klijs nodigt mij uit om eens in de kantoren te gaan kijken. “Dan kom je al snel tot de conclusie dat de werkplekken niet meer voldoen aan de moderne maatstaven. Arbotechnisch zijn er inmiddels andere voorwaarden aan meubilair, qua luchthuishouding en klimaatbeheersing zijn er nieuwe voorschriften. Het pand is van binnen verouderd. Dan kun je twee dingen doen, simpel opknappen voor een paar jaar of iets grondiger en dan meteen goed voor de komende 20 jaar. Wij kiezen voor het tweede.”


'Pand is van binnen verouderd'


Goed werkgeverschap

Een belangrijk aspect voor Klijs is goed werkgeverschap: “We willen goede mensen aantrekken, dan is goede huisvesting essentieel. Wil je die mensen dan ook vasthouden, dat is noodzakelijk om ook de kennis en kwaliteit op peil te houden, dan moet je ook in de mensen investeren. Zorgen dat ze goed kunnen werken. Daarbij is de visie op werken, mede door Corona, veranderd. In de nieuwe situatie rekenen we met 0,7 werkplek per fulltime medewerker. Dus kunnen we ook kijken of het pand breder te gebruiken is. Wij denken dat we meer partijen kunnen huisvesten. Dat kunnen onder andere partijen zijn die subsidies ontvangen. Als we die hier huisvesten snijdt het mes aan 2 kanten: we ontvangen huur en hoeven misschien minder subsidie te verlenen.”


Forse uitgave

Van Dorst erkent direct dat het om een fors bedrag gaat wat gemoeid is met de verbouwing. “60% van de investering gaat zitten in de bouwkundige aanpassingen en de technische installaties. De vernieuwingen in de technische installaties zijn nodig, reviseren kan maar dan weet je dat je over een aantal jaar alsnog moet investeren. Daarnaast is een aantal aanpassingen ook verplicht binnen de duurzaamheidsverplichtingen die we hebben. Rond de 25% van de investeringen gaat zitten in nieuwe inrichting, zoals meubilair en vloerbedekking. Ook hiervoor geldt dat die aanpassingen noodzakelijk zijn kijkend naar de huidige arbo-eisen maar ook passend binnen de opmerkingen van de burgemeester waarin hij goede werkomstandigheden wil voor onze medewerkers. Daarnaast gaat een klein gedeelte zitten in ICT-oplossingen waardoor er ook efficiënter gewerkt en vergaderd kan gaan worden.”


Dekking

Vervolgens licht van Dorst de financiële dekking van de verbouwing toe. “Bij het maken van ons bestuursakkoord 3 jaar terug zijn er al voorzieningen getroffen voor de tweede fase van de verbouwing. Het belangrijkste is dat de gehele verbouwing binnen de lopende begrotingen valt en geen bijdrage nodig hebben uit onze algemene reserve. Dat spaarpotje blijft dus onaangeroerd. Verder rekenen we met 1% efficiencybesparing op personeel. Dat is jaarlijks zo’n € 175.000. Ook is er een kleine besparing op energiegebruik en onderhoud door de verbouwing.”


Vrijgekomen ruimte

Een belangrijk gedeelte van de dekking wordt voorzien door de verhuur van de vrijgekomen ruimte. “Als 57% van de vrijgekomen ruimte wordt verhuurd dan is de begroting sluitend. 28% van de ruimte wordt al verhuurd en we zijn in gesprek om deze partij (ICT-WBW – Red.) langer aan ons te binden. Als we daarnaast ook andere partijen kunnen binnenhalen, en hebben daar zelf ook wel wat invloed op, dan is alles wat boven de 57% komt een extra bijdrage en meevaller. Het is dus veel geld, maar als we het in het juiste bedrijfseconomische perspectief plaatsen een investering die verantwoord is.”[n]