Het fundament in vrijheid - Willemstad

WILLEMSTAD - Dit jaar is het 76 jaar geleden dat de 2e Wereldoorlog is beëindigd. Ook dit jaar zal ten gevolge van de coronacrisis de herdenking op 4 mei en de normale festiviteiten rond de bevrijding op 5 mei anders verlopen dan normaal. We kunnen en mogen helaas nog niet de herdenking organiseren door samen te komen in de Koepelkerk en daarna bloemen te leggen bij het monument “Zij die vielen” voor het Mauritshuis.

Het oorlogsgraven comité had gehoopt dit jaar de laatste officiële herdenking van de ramp met de Rhenus 127 bij het monument aan de haven te kunnen organiseren. Maar ook dat kan en mag geen doorgang vinden als samenkomst.

Mocht u persoonlijk toch stil willen staan bij deze gebeurtenis en ook aldaar bloemen willen leggen, dan bent u zeker hartelijk welkom om dat op eigen initiatief te doen. Bij het monument zullen de Belgische en Nederlandse vlaggen ook halfstok hangen.


Het jaarthema 2021 is: Het fundament van vrijheid!

Met deze 76 jarige herdenking wil het Comité “Zij die vielen”, het verhaal van de herdenking en het fundament van vrijheid met u delen.


Herdenkingsfilm

Wij hebben ook dit jaar Janneke Driesprong bereid gevonden om ons te helpen om weer een speciale 4 mei herdenkingsfilm Willemstad te maken. Daarvoor zullen wij vooraf al gedeelten voor de film opnemen en zal ook de toespraak van burgemeester Klijs Gemeente Moerdijk daarin worden opgenomen.


Bloemen leggen

Ook zullen de genodigden bloemen leggen bij het monument “Zij de vielen” bij het Mauritshuis. Dit gebeurt op 4 mei al tussen 13.00 uur en 14.00 uur. Mocht u persoonlijk ook bloemen willen leggen, dan is daar gedurende de hele dag van 4 mei op eigen initiatief de mogelijkheid toe bij het monument. Dit alles met in achtneming van de 1,5 meter – maatregel.

Janneke zal alle stukjes film van de geplande activiteiten aan elkaar verbinden en dan zal er voor u de mogelijkheid zijn om via een link de film te bekijken 4 mei vanaf 19.30 uur. Het filmpje heeft een lengte van een klein half uur, zodat u om 20.00 uur vervolgens, als u dat wenst, de Nationale Herdenking op de Dam te Amsterdam op de televisie kan volgen.


Aanmelden

Wij doen ons best om de link per mail aan zoveel mogelijk mensen toe te sturen, maar u kunt zich ook aanmelden om de link per mail te ontvangen. Stuur een ontvangstverzoek Filmpje 4 mei Willemstad per mail naar janne.3sprong@ziggo.nl

Janneke voegt u dan toe aan haar bestand en dan ontvangt u de link 4 mei rond 19.30 uur, dit mede i.v.m. het embargo tot die tijd op de toespraak vanuit de Gemeente Moerdijk.


Vlag

Tot slot hebben wij nog een verzoek om de vlag uit te hangen op Koningsdag 27 april, en op 4 en 5 mei volgens het Nationale vlaggenprotocol. De Nederlandse vlag hangt op 4 mei uit vanaf 18.00 uur tot zonsondergang, halfstok! Zo kan de gemeenschap van Willemstad laten zien dat zij Vrijheid hoog in het vaandel heeft staan en daar belang aan hecht. Het is van groot belang om de herinneringen aan de oorlog en de bevrijding levend te houden en onze hedendaagse vrijheid te waarderen en te behouden.

Wij rekenen op u, groeten namens het comité "Zij die vielen”, Jacqueline Knook en Anja van den Hil.[n]