Afbeelding
Foto:

Adviseren tussen goud en kachelhout


Het adviseren van ondernemers in coronatijd is als het weer in april. Hier en daar bewolkt, op andere momenten schijnt de zon en niet zelden komt er een hittegolf gevolgd door een sneeuwstorm voorbij.

Dat vraagt nieuwe eigenschappen voor de adviseur, supersnel schakelen tussen verschillende gemoedstoestanden. In theorie een kwestie van de knop omzetten, in de praktijk is dat soms lastig.

Er zijn veel ondernemers die vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf.

Waar de deuren al bijna een jaar gesloten zijn, waar de afzet nog maar een fractie is van de jaren voor Corona.

Waar het personeel vertrokken is, wat weer een uitdaging geeft als ze straks weer open mogen. Waar ook dit jaar de kosten weer zijn gemaakt, maar het ongewis is of de oogst verkocht zal worden.

Bij deze ondernemers is de adviseur een luisterend oor en een gids door het woud van regelingen. Hier proberen we hoop en vertrouwen te brengen, maar soms brengen we ook de boodschap die geen enkele ondernemer wilt horen.

Het is voorbij, redden wat er te redden valt om zo een nieuwe toekomst tegemoet te gaan.

De rode draad
in advisering
is het contact blijven zoeken
met elkaar

Tegelijkertijd zijn er ook veel ondernemers waar het goed gaat. Die het hartstikke goed doen, door of ondanks Corona. Producenten van voedsel, boomkwekerijen, webshops. We zien omzetverdubbelingen, enorme winsten.

Deze ondernemers hebben hele andere kopzorgen. Belasting betalen, sparen voor later, opvolging, uitbreiden, investeren of innoveren?

Vooral dat eerste is voor veel ondernemers even wennen. Sommigen gooien hun hele bedrijfsstructuur overhoop om maar belasting te kunnen besparen.

Op een normale ochtend is het voor de adviseur constant schakelen tussen deze gemoedstoestanden.

Het ene telefoontje over belastingdruk is nog niet afgewerkt of het volgende dient zich aan, de ondernemer die niet meer weet hoe hij verder moet omdat het geld op is.

Wat zou het mooi zijn als vraag en aanbod elkaar hier zouden vinden.

Dat het geld dat niets opbrengt of door negatieve rente zelfs geld kost, kan worden ingezet om familiebedrijven die het nu zwaar hebben te laten voortbestaan.

Dat ondernemers worden gestimuleerd elkaar te helpen. Wat een mooie initiatieven zouden kunnen ontstaan.

Zo grillig als het weer in april kan zijn, zo grillig is het ondernemerslandschap anno 2021.

Voor sommigen is het goud, voor anderen kachelhout. De rode draad in advisering is het contact blijven zoeken met elkaar.

Om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen, om van elkaar te leren, om elkaar te ondersteunen. Soms met een lach, soms met een traan. Maar altijd met bevlogenheid en de wil om er iets van te maken.

Achter de wolken schijnt altijd de zon!