Voedsel voor de bijen is voedsel voor ons?

MOERDIJK - In 2019 hebben bijna alle basisscholen in Moerdijk kennis gemaakt met het bijeneducatieproject opgezet door de gemeente Moerdijk. Het was een onvergetelijk en boeiend evenement. De kinderen vonden het geweldig en kwamen met hele verhalen thuis.


Bovendien kregen ze van de gemeente een zakje bloemenzaad om de bijen te helpen. Inmiddels weten we allemaal dat het erg slecht gaat met de bij in Nederland. Van de 359 soorten die in Nederland voorkomen is meer dan de helft bijna of helemaal uitgestorven. We weten ook dat bijen goed zijn voor de bestuiving van zo'n 75% van onze voedingsgewassen. Zonder de bestuiving door bijen loopt de voedselproductie dus gevaar! Niet alleen voor ons voedsel maar ook voor het voedsel van vele vogelsoorten.

Afgelopen 22 april was het nationale zaaidag. De gebiedstafel buitengebied Moerdijk wil in deze ook iets voor de bijen betekenen. Dit doen we in nauwe samenwerking met de ANV Moerdijk en Drimmelen. Alle burgers en boeren in het buitengebied van Moerdijk die een plekje of akkerrand over hebben (bij voorkeur een zichtlocatie, tot max. 2000 m2), kunnen deze grond “gratis” in laten zaaien met een prachtig bloemenmengsel. Hier zorgt de ANV voor. De enige voorwaarde is dat je lid wordt van de ANV (Agrarische Natuur Vereniging).

Kortom een geweldige kans om mee te doen. Alleen begrijpen dat voedsel voor bijen belangrijk is, is niet genoeg als je de ruimte hebt. Dit in het belang van de voedselvoorziening van alle bijen die nog niet uitgestorven zijn. Laat deze kans niet voor”bij” gaan. Geef Moerdijk kleur! Neem contact op met Kees Damen (ANV Moerdijk Drimmelen), tel. 06 53209292.[n]