Een rij auto's staat aan te schuiven.
Een rij auto's staat aan te schuiven.

Drukte milieustraat straks checken via webcam

KLUNDERT – De gemeente Moerdijk gaat een webcam installeren bij de milieustraat aan de Fuutweg 4 in Klundert. Bezoekers kunnen zo van te voren checken hoe druk is bij de milieustraat. Zo kunnen zij bij filevorming hun bezoekje eventueel uitstellen. Daarnaast mogen bewoners hun snoeiafval voortaan twee keer per maand thuis laten ophalen in plaats van één keer per maand. Deze service geldt van februari tot juni. Hiermee hoopt de gemeente de drukte bij de milieustraat in te tomen.


DOOR MONIQUE JANSEN


“De coronamaatregelen zorgen ook dit voorjaar weer voor extra drukte doordat inwoners in de tuin aan de slag gaan en er veel meer snoeiafval wordt aangeboden. Bovendien kunnen we als gevolg van de maatregelen minder bezoekers dan normaal tegelijk op de milieustraat ontvangen. Dit zorgt vaak voor langere wachttijden en ergernis. Met extra ophaalmomenten aan huis en een webcam bij de milieustraat die live laat zien hoeveel auto’s staan te wachten hopen we daar iets aan te doen. En er is nog een bijkomend voordeel: op deze manier maken we het nog makkelijker om grondstoffen gescheiden aan te bieden en creëren we samen minder restafval. De webcambeelden zijn straks te bekijken via www.moerdijk.nl”, legt wethouder Jack van Dorst uit.


Extra ophaaldata

Snoeiafval werd tot nu toe in Moerdijk alleen in de maanden april tot en met november opgehaald (een keer per maand, na aanmelding vooraf). Dat wordt nu dus twee keer per maand van februari tot en met juni en één keer maand in januari en juli tot en met december. Snoeiafval werd tot nu toe in Moerdijk alleen in de maanden april tot en met november opgehaald (een keer per maand, na aanmelding vooraf). Dat wordt nu dus twee keer per maand van februari tot en met juni en één keer maand in januari en juli tot en met december.


'Snoeiafval vaker ophalen'


Geen gescheiden entree

Andere mogelijke opties om de drukte bij de milieustraat te reguleren bleken niet haalbaar. Zo onderzocht de gemeente de mogelijkheid van een gescheiden entree voor aanbieders van snoeiafval. Dat bleek om logistieke redenen niet te realiseren. Een of meer tijdelijke extra locaties voor het aanbieden van snoeiafval zijn uiteindelijk niet gevonden. Door de versoepeling eind maart van de coronamaatregelen zijn inmiddels weer meer voertuigen tegelijk op de milieustraat toegestaan. Dat zorgt al voor een betere doorstroming. De gemeente verwacht dat later dit jaar, als na verdere versoepelingen weer het ‘normale' aantal voertuigen welkom is, de wachttijden nog korter worden.[n]