Afbeelding
Foto: Shutterstock

Buisleidingen komen in grondgebied Moerdijk

MOERDIJK - De kans is groot dat vier nieuwe buisleidingen tussen havenbedrijf Rotterdam, industrieterrein Chemelot in Limburg en de Duitse regio Noordrijn-Westfalen over Moerdijks grondgebied komen. Minister Cora van Nieuwenhuizen steunt het plan. Het havenbedrijf en Chemelot hopen dat het Rijk aan het project een miljard euro wil bijdragen.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het leidingenstelsel is nodig voor het transport van de grondstoffen C4-LPG, propeen, waterstof en CO2. Dat is nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. De aanleg van de buisleidingen tussen de Rotterdamse haven en Chemelot in Limburg kent volgens de initiatiefnemers een aantal voordelen. Ten eerste rijden er minder treinen met gevaarlijke stoffen over de Brabantroute waardoor kansen kunnen gaan ontstaan voor woningbouw langs het spoor. Ten tweede krijgt de industrie op Chemelot er veilige en duurzame verbindingen met andere industrieclusters bij, wat de concurrentiepositie van Chemelot versterkt. Ten derde krijgt de industrie met de leidingen voor waterstof en CO2 mogelijkheden om productieprocessen te verduurzamen. Ook de leidingen voor C4-LPG en propeen dragen bij aan de transitie: C4-LPG is een duurzamer alternatief voor de nu veel gebruikte grondstof nafta, en propeen kan op termijn vervangen worden door bio-propeen. Ten vierde is aanleg van de leidingen belangrijk voor de haven van Rotterdam om zich te ontwikkelen tot duurzame energiehaven.


Meekoppelkansen

Ook ontstaan er voor bedrijven langs de route die een of meerdere van deze vier stoffen kunnen gebruiken of produceren ‘meekoppelkansen’. Industrieterrein Moerdijk zou bijvoorbeeld mee kunnen profiteren. Het gekozen buizentracé tussen Rotterdam, Moerdijk, Tilburg, Venlo en Chemelot sluit aan bij bestaande leidingstraten. Het traject gaat vooral door gebieden binnen de bebouwde kom en kent mogelijkheden voor de realisatie met twee verbindingen met Duitsland.


Realisatietijd

De initiatiefnemers willen het buizenstelsel in vier jaar tijd realiseren. De aanleg vergt wel een lang proces van planning en voorbereiding. Bedrijven en overheden moeten hiervoor een snel tijdpad volgen. Dat is ook nodig, zodat industrieterreinen de klimaatdoelen voor minder CO2-uitstoot kunnen halen. Bedrijven op Chemelot moeten op korte termijn keuzes maken en investeren om de klimaattransitie te doorlopen. Daarvoor hebben ze behoefte aan duidelijkheid. C4-LPG wordt gezien als een duurzaam alternatief voor de door de industrie gebruikte grondstof nafta (koolwaterstof).[n]