De zwerfvuilhelden krijgen een attentie.
De zwerfvuilhelden krijgen een attentie. Foto: Angelique van de Reijt

Vuilrapers in de bloemen gezet

KLUNDERT - Op initiatief van Jolanda Schreuders-Vreugdenhil, coördinator Zwerfafvalverzamelaars-afdeling Klundert namens de gemeente Moerdijk werden zaterdagmorgen de zwerfafvalopruimers flink verwend. Zij waren deze morgen uitgenodigd in de Stad Klundert (oude RK kerk) voor een bakje koffie met appelgebak. De heer Strootman van het Klunderts Ondernemers Kontakt (KOK) verwelkomde iedereen met een openingswoordje. Ook wethouder Jack van Dorst was namens de gemeente Moerdijk aanwezig.

DOOR ANGELIQUE VAN DE REIJT


Strootman sprak namens de KOK, maar ook op persoonlijke titel. Hij sprak zijn waardering uit naar de aanwezige zwerfafval-ruimers, die volgens hem een grote bijdrage leveren aan het welzijn en leefbaarheid van Klundert. “Jullie werk is van groot belang voor de lokale gemeenschap en een voorbeeld voor vele anderen”.


Eigen route

Er zijn op dit moment 23 geregistreerde zwerfafvalopruimers in Klundert, zij lopen ieder hun eigen te kiezen route op hun eigen te kiezen tijdstip. Bovendien is er nog een groep bewoners van SOVAK, die samen met Jolanda zwerfafval verzamelen. Ook het Thomashuis Klundert, waarvan Max en Eveline deze morgen ook aanwezig zijn in de Stad Klundert, verzamelen met hun complete bewoners groep afval tijdens hun dagelijkse wandelingen.


Opruimhesjes

Luc van Rijen van de firma Bras, projectleider van de Groenpluscombinatie in samenwerking met WVS Roosendaal, is ook aanwezig, als sponsor, om de afvalverzamelaars te voorzien van feloranje opruimhesjes. “Er is geen verplichte route of groepsapp”, zegt organisator Jolanda Schreuders. “Mensen willen graag vrijheid en hun eigen tijd indelen om hun opruim-wandeling te maken.”


Mondkapjes

Postbode Albert van Rijswijk gaat deze zomer de virtuele 4 daagse van Nijmegen 4x 30 km in omgeving Klundert lopen vanaf 19 juli en dan dus ook meteen zwerfafval opruimen. Ook wethouder Van Dorst is eens meegelopen met een zwerfafval opruimroute. Hij vond vooral mondkapjes en peuken. “En die zijn ook nog eens heel vervelend om op te rapen”, aldus van Dorst.


Bekers Starbucks

Française Nathalie (55) en haar Britse partner Nick (58) uit de Moye Keene ergeren zich vreselijk aan het bermafval. Zij lopen al zo’n 2,5 jaar rondom de Moye Keene, het bos en de dijk. Elke ochtend liggen daar 2 Starbucksbekers op dezelfde plek. Zij weten zeker dat het elke keer dezelfde persoon is, die daar die bekers weggooit. Zij gaan nu extra vroeg, zodat zij die persoon er hopelijk een keer op aan kunnen spreken of de 4 vuilniszakken vol bekers kunnen tonen die hij inmiddels al weggegooid heeft in het milieu.


Altijd troep

In Klundert zijn wel bepaalde plekken waar altijd troep ligt, zoals voor en achter het gymlokaal van Spido en het Pallet en bij de taxibusjes standplaats. Ook de pannakooi wordt genoemd. Op de fietsroute naar Zevenbergen en terug en aan de Stoofdijk, wordt veel afval gedumpt in de berm van zakken chips, tot blikjes bier, blikjes energiedrank en veel plastic flesjes. Tegenwoordig worden er ook erg veel mondkapjes opgeraapt, volgens de aanwezige zwerfafvalruimers. De opruimers die niet aanwezig konden zijn, kregen later alsnog persoonlijk van Strootman en Jolanda Schreuders hun appelgebak en bosje bloemen thuisbezorgd.[n]