Bep Mouwen - Janssen is al veertig jaar vrijwilliger bij de EHBO-vereniging.
Bep Mouwen - Janssen is al veertig jaar vrijwilliger bij de EHBO-vereniging. Foto: Marjanne Dijkstra

Bep Mouwen is al jaren EHBO-vrijwilliger

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Bep Mouwen - Janssen (69) uit Zevenbergschen Hoek.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA


De uitreiking van de koninklijke onderscheiding kwam voor Bep Mouwen als een totale verrassing. "Ik had er totaal niet op gerekend. Ik zat met een buurvrouw lekker koffie te drinken toen de bel ging. Ik zag eerst mijn kinderen en kleinkinderen en toen loco-burgemeester Eef Schoneveld. Ik was echt perplex dat hij er was. Ik vond het allemaal niet zo bijzonder wat ik had gedaan, maar toen hij ging voorlezen wat het allemaal was, bleek het bij elkaar toch heel veel te zijn. Onze dochter woont naast ons en had - terwijl ik met de buurvrouw die ook in het complot zat koffie dronk - de hele buurt versierd. Ze hadden lekkere taart besteld bij de bakker en het was een gezellige dag."


EHBO
Mouwen komt uit Breda en ging na haar trouwen met haar man in Zevenbergschen Hoek wonen. "Hij komt hier wel vandaan. Ik moest erg aan het dorpse wennen, maar mijn schoonmoeder nam me toentertijd mee naar de vrouwenbond. Zo leerde ik veel mensen kennen en ik werd al snel opgenomen in de gemeenschap. Ik had toen al twee van mijn drie kinderen en de jongste daarvan was nogal een brokkenpiloot. Hij viel vaak en dat maakte mij behoorlijk angstig. Ik leerde iemand in het dorp kennen die zei dat ik eens een EHBO-cursus moest doen. Dat deed ik en dat gaf me veel rust. Daarna werd ik veel benaderd voor activiteiten: bij verschillende sporten in de sporthal en bij het carnaval of het zomercarnaval was ik aanwezig als EHBO'er. Zo was én ik bij een activiteit én was ik ook paraat voor als er iets gebeurde. Ik heb tijdens mijn diensten nooit heel erge dingen meegemaakt gelukkig." Later werd de EHBO-vereniging in Zevenbergschen Hoek opgeheven en stapte Mouwen over naar de EHBO-vereniging in Langeweg.

HIPPER
Ook was Mouwen jarenlang lid en penningmeester van de Vrouwenvereniging. "Eerst hadden we hier nog twee vrouwenverenigingen. Uiteindelijk zijn die opgegaan in één vereniging. Tegenwoordig hebben we ook wel weer wat jongere leden en zo doen we net weer wat hippere dingen. Dat is erg leuk." Het afgelopen jaar was een raar jaar voor iedereen. Mouwen heeft vooral online haar EHBO-lessen gevolgd en de vele collectes die ze liep konden niet doorgaan. "Ik hoop wel dat we in september weer live op kunnen starten met de EHBO-vereniging."

ONDERSTEUNING
De inwoonster uit Zevenbergschen Hoek wil graag met haar werk doorgaan zo lang het lukt. "Maar ik kan niet alles meer. Ik heb een neurologische aandoening, verwant aan Parkinson, waardoor ik niet meer zo goed loop. Gelukkig ondersteunt mijn dochter me nu bij EHBO-evenementen. Het is ook daarom dat ik nu zoveel lol haal uit mijn werk als toezichthouder bij de speeltuin hier. Omgaan met kinderen is leuk, ik hoef geen einden te lopen en het is gewoon heel relaxed."[n]