Met de regeling konden bijvoorbeeld zonnepanelen worden gekocht.
Met de regeling konden bijvoorbeeld zonnepanelen worden gekocht.

Geen collectieve energiebesparende actie voor huurders

ZEVENBERGEN – Het was de bedoeling dat huurders in de gemeente Moerdijk dit jaar konden profiteren van de mogelijkheid om collectief met korting energiebesparende maatregelen te nemen, maar dat gaat niet door. De gemeente had daarvoor een aanvraag ingediend voor het Rijksbudget vanuit Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW), maar deze subsidieaanvraag is afgewezen.


DOOR MONIQUE JANSEN


De subsidiepot bleek na één dag al leeg. Vorig jaar profiteerden meer dan 1.000 woningeigenaren van de mogelijkheid om met energiebesparende maatregelen te nemen. Verder kochten bijna 4.000 huiseigenaren kochten energiebesparende producten voor de waardebon die ze van de gemeente toegestuurd kregen. Beide acties zijn samen goed voor een CO2-reductie van naar schatting 952 ton per jaar. De RRE financiert activiteiten voor woningeigenaren om energie te besparen in hun woning. Gemeenten konden inschrijven voor een bijdrage uit deze regeling om daarmee huiseigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in hun huis. Moerdijk ontving een bedrag van ruim 4 ton euro. Daarmee werd onder andere een collectieve inkoopactie voor grote energiebesparende maatregelen en zonnepanelen voor woningeigenaren gefinancierd en een waardebonactie voor energiebesparende producten voor alle huiseigenaren.


Nieuwe aanvraag

Helaas voor huurders is dit dus niet mogelijk, maar Brummans geeft niet op: “We blijven met de woningcorporaties kijken hoe we ook huurders kunnen ondersteunen bij energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. En wanneer de RREW opnieuw wordt opengesteld dienen we natuurlijk meteen een nieuwe aanvraag in.”[n]