"Vrijwilligerswerk doe je niet voor het lintje."
"Vrijwilligerswerk doe je niet voor het lintje." Foto: Marjanne Dijkstra

Tennis is lust en leven van Joke Priester-Plag

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Joke Priester - Plag (75) uit Zevenbergen.

DOOR MARJANNE DIJKSTRA


Priester - Plag werd geboren in de Achterhoek, groeide op in Rotterdam, maar woont inmiddels al weer lange tijd in Zevenbergen. "Voor het werk van mijn man zijn we vanuit Rotterdam eerst verhuisd naar Dwingeloo en later naar Zevenbergen. In Rotterdam begon ik op mijn twaalfde al met tennissen en dat heb ik heel mijn leven - met wat tussenpozen - gedaan. Toen we hier kwamen wonen, moesten we ook twee jaar geduld hebben voor er plek was bij tennisvereniging De Lobbelaer, er was toen een wachtlijst. Uiteindelijk ben ik hier gaan tennissen en kwam ik ook in het bestuur terecht. Er bleek nog een wachtlijst van zeshonderd man en de vraag was toen of we zouden uitbreiden of niet. Er is toen een nieuw paviljoen gebouwd, we zijn van vier naar acht banen gegaan en ook het ledenaantal werd verdubbeld."


Vrijwilligers zijn nodig
De kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Priester - Plag was de enige van het gezelschap dit jaar die de hoogste onderscheiding kreeg, tennist zelf nog zeker drie keer in de week en golft ook nog. Vorig jaar stopte ze als bestuurslid bij de tennisvereniging. "Ik ben lang doorgegaan. Er is een tijd geweest dat er een recessie was en dan wil je je club door die crisis heen trekken. Ik ben niet iemand die stopt als het lastig wordt. Het fijne is dat je veel weet van de vereniging en weet wie waar goed in is. Maar nu was het mooi geweest. Je verzandt ook een beetje hè? Dat vrijwilligerswerk doe je overigens niet voor het lintje, maar voor de voldoening. De maatschappij kan gewoon niet zonder vrijwilligers, die zijn op elk vlak nodig."


Humor
De vitale zeventiger functioneert nog op hoog niveau als arbitragefunctionaris tijdens internationale jeugdtennistoernooien. "Het is te hopen dat er dit jaar allemaal weer wat meer kan doorgaan. Ik vind het belangrijk dat kinderen - op welk niveau ze ook spelen - goed kunnen omgaan met hun sport. Je moet problemen met een beetje humor oplossen. Als ze 'Jezus' roepen, dan zeg ik bijvoorbeeld 'die heeft vandaag een snipperdag'. Als ik er een beetje sportieve sporters van kan maken, dan heb ik bereikt wat ik wil."
EER
De dag dat Priester - Plag haar onderscheiding kreeg, had ze eigenlijk iets heel anders gepland. "Met mijn drie dochters zou ik een moeder-dochterdag hebben. Toen er om half tien werd aangebeld en de burgemeester voor de deur stond, schrok ik me te pletter. Ik zag een tafeltje met een doos erop staan en toen ging er wel een lampje branden. Bijzonder vind ik ook dat de onderscheiding niet vanuit de club is aangevraagd, maar door mijn dochters. Dat is echt zo lief, het onderzoek is echt heel lastig en pas een paar weken van tevoren hoor je of de onderscheiding inderdaad wordt toegekend. En weet je, in feite verandert er natuurlijk niets, maar die erkenning voor wat je hebt gedaan, is een hele eer."[n]