Fokker inmiddels 25 jaar failliet: Reünie op komst

MOERDIJK - De fameuze vliegtuigbouwer, testvlieger en ontwerper, Anthony H.G. Fokker richtte op 21 juli 1919 de Nederlandse vliegtuigenfabriek Fokker op. Het bedrijf zou meer dan vijfenzeventig jaar bestaan en was zelfs jarenlang de grootste vliegtuigfabrikant ter wereld. Veel mensen uit de regio West-Brabant hebben meegebouwd aan honderden Fokker vliegtuigen.


Weet U het nog? 25 jaar geleden, op vrijdagmiddag 15 maart 1996 werden we bijeengeroepen voor een belangrijke mededeling omtrent de situatie rondom het voortbestaan van Fokker Aircraft B.V. Tijdens die bijeenkomst werd ons mede gedeeld dat Fokker officieel faillissement aangevraagd en gekregen had waardoor iedereen op zaterdag 16 maart een brief zou ontvangen met daarin uw toekomstperspectief. Mocht je mee doorstarten of behoorde je bij 1 van de vele ontslagen medewerkers? Waarschijnlijk was u een van de ontslagen medewerkers want het aantal mensen dat een doorstart mee kon maken was nog geen 8%. Mocht u mee doorstarten dan had u in ieder geval nog een baan, de rest moest zich vanaf maandag 18 maart 1996 melden bij het Arbeidsbureau in Dordrecht om uit te kijken naar een nieuwe baan.
Door de verschillende reorganisaties en subsidies zagen we de bui al hangen maar toen eenmaal het faillissement uitgesproken werd kwam de klap van het faillissement hard aan in de regio’s West-Brabant en Dordrecht/Papendrecht.



Medewerkers
Fokker
Drechtsteden


Fokker Drechtsteden had zijn oorsprong aan de Mijlweg in Dordrecht. Na het samengaan met Aviolande uit Papendrecht werd de bestaande fabriek aan de Veerdam betrokken en even later werd ook op Slobbegors een fabriek gebouwd, deze laatste is er nu nog steeds, inclusief een mooi nieuw hoofdkantoor. Er werden onderdelen en samengebouwde segmenten voor Fokker vliegtuigen gefabriceerd. Ook werden er o.a. voor Airbus, VFW 614 en Shorts onderdelen gemaakt. Het was een mooie tijd.


Reünie
Nu, 25 jaar na het faillissement in maart 1996, is Jan Broeders voornemens om ergens eind 2021 of begin 2022 een reünie te organiseren waarbij iedereen zo zijn of haar eigen ervaringen en werkzaamheden van de afgelopen 25 jaar met elkaar zou willen delen. Hij vond dat het 25 jarige faillissement een mooie gelegenheid was om zijn ideeën verder gestalte te geven.


(oud) collega's



Kent u nog (oud) collega's
Hij heeft al behoorlijk veel mensen kunnen traceren maar veel (oud) collega’s zoeken we nog. Bent u er daar 1 van, of kent u iemand die bij Fokker Drechtsteden gewerkt heeft of nog steeds werkt, en heeft u interesse voor een reünie? Meldt dit dan via jpbroeders1@ziggo.nl of bel naar 06-51487231.

Zodra we meer zicht hebben op het aantal geïnteresseerde personen dan hoort u dit zo spoedig mogelijk en kan er een datum gepand worden. Als de reünie doorgang gaat vinden zullen wij u benaderen of u nog enig beeldmateriaal (foto's of iets dergelijks) beschikbaar heeft zodat we dan een dia voorstelling in elkaar kunnen knutselen.[n]