Aart-Jan Moerkerke verkent het centrum van Zevenbergen.
Aart-Jan Moerkerke verkent het centrum van Zevenbergen. Foto: Will Rombouts

'Nodig me uit voor een kennismaking!'

ZEVENBERGEN - Burgemeester Aart-Jan Moerkerke staat te popelen om kennis te maken met alle Moerdijkse kernen. Hij nodigt bewoners, verenigingen en andere organisaties uit om hem te helpen de gemeente beter te leren kennen. "Ik heb inmiddels ongeveer twintig uitnodigingen gehad, maar ik ontvang er graag nog meer!"


DOOR MONIQUE JANSEN


De 56-jarige Moerkerke verbindt zich voor lange tijd aan Moerdijk. Hij hoopt de tien jaar die voormalig burgemeester Jac Klijs volmaakt te evenaren. "Voor mij is Moerdijk echt een eindstation. Ik heb geen ambities om burgemeester van Rotterdam of Breda te worden of naar de landelijke politiek over te stappen. Juist Moerdijk stond altijd bovenaan mijn wensenlijst."


De nieuwe burgemeester woont nu nog 'boven de sloot'. Samen met zijn verloofde Irma is hij rustig op zoek naar een geschikte woning in de gemeente Moerdijk. Hiervoor struint hij de gehele gemeente af. Wel stipt hij aan dat het lastige tijd is om een huis te vinden: "De huizenmarkt is compleet overspannen. Je moet heel snel een bod uitbrengen." Hij woont het liefst op een weidse plek met veel privacy: "Maar Irma wil graag dichtbij de voorzieningen zitten, dus we zoeken een goede middenweg."


'We gaan voor een goede middenweg'


Kernen met elkaar verbinden

Inmiddels voelt Moerkerke zich al wel op zijn gemak in de gemeente: "Zodra ik de Moerdijkbrug overrijd, krijg ik het gevoel dat ik thuiskom. Tegelijkertijd ervaar ik ook een soort vakantiegevoel." De gemeente Moerdijk bestaat uit verschillende kernen die zich niet altijd met elkaar verbonden voelen. Moerkerke ziet dat als een 'schone taak om verandering in te brengen.' Hij wil graag een burgemeester zijn die mensen en kernen met elkaar verbindt.


Een belangrijk stokpaardje voor Moerkerke is het industrieterrein Moerdijk. Veiligheid is een issue waarmee hij veel feeling heeft. Het was een belangrijke reden om in Moerdijk te solliciteren. Moerkerke was in Capelle aan den IJssel de eerste wethouder veiligheid van Nederland, een portefeuille die meestal bij de burgemeester ligt. Ook werkte hij een jaar lang als senior adviseur integrale veiligheid bij BMC. In een vorige rol als burgemeester van Strijen (inmiddels opgegaan in de gemeente Hoeksche Waard) had hij nauw contact met Klijs over industrieterrein Moerdijk. Het enorme bedrijventerrein met veel hoog-risico-bedrijven maakt de gemeente Moerdijk uniek in Brabant. Op dit moment spelen veel veiligheidszaken, zoals de strijd tegen ondermijning, de invoering van slimme camerasystemen tegen criminaliteit en ontgassende binnenvaartschepen op het Hollands Diep.


Eerste afspraken

Inmiddels staan voor Moerkerke de eerste afspraken met bewoners op de agenda. Zo bezoekt hij binnenkort Heijningen om te luisteren naar zorgen van omwonenden van de A4 die al jaren klagen over geluidsoverlast. Ook gaat hij kennis maken met verschillende instanties. "Ik sta voor van alles open. Dat hoeft niet per se een kop koffie te zijn, maar een wandeling of fietstocht kan ook." Een invitatie om mee te zwemmen tijdens de zwemtocht in het Hollands Diep slaat hij af: "Ik kom wel graag kijken!" Wie Moerkerke ook een uitnodiging wilt sturen, kan dit doen aan aart-jan.moerkerke@moerdijk.nl.[n]