Op weg naar Roosendaal.
Op weg naar Roosendaal. Foto: Tom Rietveld

Klasgenoten
verrassen
zieke Jari met
sponsortocht naar nieuwe school

ZEVENBERGEN - Met een beperking moeten leven is geen pretje. Zeker als de ziekte Duchenne spierdystrofie je treft. De spierziekte tast de spieren aan en verzwakt die. De eerste verschijnselen worden al voor het tweede levensjaar zichtbaar. Bij Jari Gorissen (9), die nu tweejaar naar basisschool De Regenboog in Zevenbergen gaat, werd dit pas veel later (drie-en-een-half jaar geleden ) geconstateerd. De meeste kinderen hebben tussen hun achtste en twaalfde jaar een rolstoel nodig.


DOOR TOM RIETVELD


Onder regie van Buurt Sport Coach Anja Buijtenhuis van de Gemeente Moerdijk is er een geheime missie bedacht door zijn klasgenoten om medeleerling Jari een verrassing te bezorgen. Jari met de hele klas thuis ophalen om hem uit te zwaaien naar zijn volgende school. Ze zijn met een aantal ouders en veel leerkrachten mee gefietst vanuit Zevenbergen naar de nieuwe school in Roosendaal om te kijken waar Jari terecht komt en hoe die Mytyl school er van binnen uitziet.


De grootsheid van het kleine

Bij de Mytylschool aangekomen worden ze opgewacht door een enthousiaste Harrie van Dijk. Hij is al 13 jaar de man achter de schermen bij de Mytylschool en zorgt dat alles op rolletjes loopt. Door de geweldige samenwerking met zijn directeur zijn er veranderingen gekomen om van de school een ‘thuis’ te maken door het gebruik van kleuren en slimme indelingen. De klasgenoten van Jari zijn onder de indruk tijdens de rondleiding. Zij bezoeken zijn klaslokaal en kunnen buiten nog even oefenen met de sportrolstoelen en Jari brengt ze de techniek bij om bochten te nemen. Tot slot een echte race. Natuurlijk wint Jari met zijn behendigheid. Jari: “Mijn klasgenoten hebben me echt verrast. Erg leuk. Ik had niet verwacht dat er zoveel mee zouden gaan”.


Aanpak en ondersteuning

Ambulant begeleider Monique Karel heeft Jari vanuit Rijndam Revalidatie in Rotterdam begeleid naar Zevenbergen. Zij is ingeschakeld om met de expertise van de Mytylschool in Roosendaal het proces te begeleiden en de Regenboogschool voor te bereiden op de aanpak en ondersteuning met de nodige hulpmiddelen, zodat Jari de beste kansen krijgt om zich te ontplooien.


We zijn samen uniek

Mandy van Steeg al een jaar de Juf van Jari’s klas. Mandy: ”Hiervoor was Simone zijn leerkracht. Met een speciale opleiding heb ik mij gespecialiseerd in zijn case. Het is mooi hoe zijn klasgenoten binnen een jaar zo’n intieme groep zijn geworden, die om Jari heen staan en hem overal in kunnen en willen begeleiden. Dat vind ik z’n groot goed dat kinderen op deze leeftijd verder kunnen kijken dan naar zichzelf. We zijn er voor Jari. Zij stralen het uit met de hele klas. Dat groepsgevoel om er voor elkaar te zijn is een ‘warm bad’. Dat staat hoog aangeschreven op de Regenboogschool. Iedereen mag uniek zijn, maar we zijn wel samen uniek.”


Rolstoel onvermijdelijk

Mandy vervolgt: “Hij verplaatste zich buiten met een loopfietsje en was verder nog wel mobiel genoeg. Dat is achteruit gegaan en dan zie je het grote aanpassingsvermogen van hem, maar ook van de hele klas. Het bedenken van nieuwe oplossingen, zodat hij gewoon mee kan blijven doen. Nu de zorgbehoefte groter wordt is het tijd om een volgende stap te nemen. Op de Mytyl school kan hij tijdens schooltijd zijn therapieën krijgen. Ik ga Jari ontzettend missen”.[n]

Jari met Anja Buijtenhuis.
Een kijkje in de klas van Jari.
Rolstoelrace.