Evenementen vinden bij droogte doorgang.
Evenementen vinden bij droogte doorgang. Foto: Gert van de Ros

Fort Sabina luidt zomer in met vol activiteitenprogramma

Door: Monique Jansen Algemeen

HEIJNINGEN - Kunstexposities, concerten, theaterworkshops, insecten opsporen en lezingen. De zomer op Fort Sabina in Heijningen puilt weer ouderwets uit van de activiteiten. “Dat was nog een flinke klus”, vertelt Gert van der Ros, PR-man bij Stichting Fort Sabina. “Tot half april waren er nog veel onzekerheid, waardoor we lang niet veel konden doen.”

Toen er eindelijk duidelijk kwam, was het extra lastig om bijvoorbeeld artiesten te boeken: “Die zaten allemaal snel vol of vragen een veel hoger honorarium. Toch hebben we gelukkig een mooi activiteitenprogramma kunnen samenstellen!” 

Voor de voormalige kazerne staan nu overdekte terrassen. Die zijn weersbestendig, waardoor veruit de meeste festiviteiten gewoon doorgang kunnen vinden. Fort Sabina werd in 1811 gesticht door Napoleon om de Nederlandse kust te verdedigen. Het fort was niet meer dan een vijfhoekige aarden wal met daarin een stenen toren waarin 21.000 kilo buskruit lag opgeslagen. De Hollanders bouwden het fort tussen 1860 en 1871 uit met een bomvrije kazerne. Het fort verloor bijna honderd jaar geleden zijn functie als vestingwerk. In de Tweede Wereldoorlog voerden de Duitsers in 1945 nog een aanval uit op het fort toen de Canadezen er hun intrek hadden genomen.

 Anno 2021 is het fort geen oorlogsplek meer, maar een plek waar rust en schoonheid van de natuur heersen. Bezoekers kunnen rondwandelen op twaalf hectare natuurschoon. Het activiteitenprogramma van Stichting Fort Sabina sluit daarop aan. In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juli zijn bezoekers welkom tijdens de Imkerijdagen op Fort Sabina. Activiteiten die op het programma staan, zijn honing slingeren, bijenwas smelten, de bijen bezoeken op het fort en op de foto gaan in een heus imkerpak. 

In de zomervakantieweken van 26 tot 29 juli en van 23 tot 26 augustus kunnen kinderen met hun ouders of opa’s en oma’s aan de slag met het ‘Natuurlab’. Ze mogen met een schepnet beestjes vangen, een quiz maken en hun eigen insectenhuis bouwen. De zomervakantieweken gaan vooraf door de spectaculaire roofvogelshows op zondag 25 juli en zondag 22 augustus. Voor cultuurliefhebbers is er elke maand een wisselende expositie. Vanaf 9 juli zijn de foto’s van Adriaan Brand in het fort te bewonderen. 

 

Liever genieten van muziek? Dat kan bijvoorbeeld op zaterdag 24 juli vanaf 11 uur met americana-zangers Kiki Brand. “Dit jaar hebben we ook voor het eerst een Fort Sabiza lounge-event op zondag 8 augustus en een middag met Franse chansons met zangeres Kim de Looper zaterdag 21 augustus. We hebben nieuwe mensen in het bestuur van de stichting en die brengen ook nieuwe ideeën mee”, benadrukt Van der Ros. Andere activiteiten in de zomer zijn de streekmarkten (30 juli en 27 augustus) en de fortlezingen. Bij de eerste lezing op 29 juli om 19.30 uur vertelt een landschapsbeheerder over het werken met schapen, belangrijke bewoners van het fort. De stichting heeft daarnaast nog volop andere plannen. Zo werken vrijwilligers aan het inrichten van een winkeltje waar ambachtelijke producten worden verkocht, zoals honing en insectenhotels. 

“Fort Sabina is een bijzondere plek. We krijgen hier nog steeds bezoekers uit de eigen buurt die het fort nog nooit hadden ontdekt!” vertelt Van de Ros. Tegelijkertijd zorgt dat ook voor de charme van het fort. Rustig ronddwalen is geen probleem. Meer weten over Fort Sabina, de bezoekerstijden of de complete activiteitenagenda raadplegen? Kijk op www.fortsabina.nl.