Gerard Dielemans is een rasechte Zevenbergenaar.
Gerard Dielemans is een rasechte Zevenbergenaar. Foto: Marjanne Dijkstra

Gedecoreerde Gerard Dielemans is een echt voetbaldier

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Gerard Dielemans (66) uit Zevenbergen.

Ook voor Gerard Dielemans was het een complete verrassing dat hij op de bewuste dag in april een koninklijke onderscheiding zou krijgen. “Onze kinderen zouden hier komen ontbijten omdat mijn vrouw jarig was. Toen de bel ging stond de wethouder opeens voor de deur en de kinderen en kleinkinderen stonden allemaal beneden te wachten. Natuurlijk was er door de maatregelen rondom het coronavirus nog niet zo heel veel mogelijk, maar met de kinderen en kleinkinderen hebben we een gezellige dag gehad en lekker thuis gegeten.”

Voetbal
Dielemans werkte altijd bij de spoorwegen en deed daar het onderhoud. Hij ging op zijn vijftiende werken en kon toen op zijn negenenvijftigste vervroegd eruit. “Natuurlijk miste ik het werken toch wel toen ik stopte en ben ik andere dingen gaan doen. Ik ben een echte Zevenbergenaar. Ik ben mijn hele leven al een voetballiefhebber geweest en mijn favoriete club is Feyenoord. Het leuke aan voetbal vind ik dat het een teamsport is, je bent lekker samen bezig. Sinds mijn achtste ben ik lid van voetbalvereniging Virtus. Ik wilde wel altijd graag winnen en was soms chagrijnig als we hadden verloren, maar als ik dan had gedoucht was ik het alweer vergeten.”

“Ik speelde een tijd in de selectie en heb nog lang meegespeeld in een veteranenteam, maar de laatste jaren niet meer. Vanaf m’n achttiende ben ik steeds meer gaan doen voor de vereniging. Ik heb training gegeven, zat in het jeugdbestuur en ben de coördinator van de oud papier-ploeg. Ook ben ik assistent-coördinator van de zogenoemde maandagochtendploeg. Met een man of vijftien verzorgen we dan het onderhoud op het sportpark, zoals onderhoud aan de kleedkamers, snoeien van bomen en bijvoorbeeld verven van dingen. We doen dat met een hele ploeg en dat is ook gezellig. Vrijwilligers heb je gewoon nodig.”

Trots
De Zevenbergenaar doet ook nog dingen buiten het voetbal. Zo is hij betrokken bij het Sinterklaascomité, maar rijdt hij ook op de buurtbus Etten-Leur. “Dat laatste doe ik sinds mijn pensioen. Ik zag een advertentie waarin chauffeurs werden gevraagd en daar heb ik op gereageerd. Inmiddels rij ik al zeven jaar twee keer per week op de buurtbus. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Lekker met mensen omgaan. Nu in deze tijd is het allemaal wat lastiger natuurlijk, maar het is gewoon fijn om lekker een praatje te houden met mensen.” Ook is Dielemans nog bestuurslid bij biljartvereniging De Fotsers.

“Eigenlijk vind ik alles wat ik doe wel even leuk. Hoe ik vroeger alles erbij deed weet ik niet zo goed, want ik had ook nog een drukke baan. Mijn vrouw vindt soms wel dat ik teveel weg ben, maar ik haal uit alles zoveel lol. Ik had er nooit over nagedacht dat ik hiervoor een lintje zou kunnen krijgen. Ik ben er heel blij mee en ontzettend trots er op dat ik ‘m heb. Zo lang ik gezond blijf wil ik dit blijven doen.”