Een deel van het team van Repair Café.
Een deel van het team van Repair Café. Foto: Tom Rietveld

Vrijwilligers Repair Café staan klaar voor kleine reparaties

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Hans Assmann, de initiatiefnemer van het Repair Café: “Ik ben blij dat het Repair Café weer opnieuw is gestart na de vele lockdowns. Elke dinsdagochtend om de twee weken open. Even onthouden in de even weken. Dus straks weer op dinsdag 13 juli.” “Mijn schoonzus zegt tegen mijn vrouw Nelleke: “Zo’n Repair Café is dat niet iets voor Hans nu hij gepensioneerd is.

 Hij is zo’n bezige bij. Altijd aan de gang geweest met zijn grote hobby in zijn grote garage met auto’s en motoren?” Hans: “Samen met Renske Donkers (SurPlus) hebben we het op touw gezet. Overal gekeken. In mijn uppie ben ik diverse Repair Cafés langs gegaan in Waalwijk, Breda en Etten-Leur om mij te oriënteren en te verdiepen in de materie en wat er zich allemaal afspeelt en hoe het precies te werk gaat. Je hebt dan wel ruimte nodig en daarmee zijn we gematcht hier in ’t Trefpunt aan de Kristallaan. Gratis elke 2 weken een vergaderruimte beschikbaar. De gemeente heeft de vlag betaald en bij de opening gezorgd voor koffie en gebak. Zo is het gaan rollen.”

Vrijwilligers met levenslust

“We hebben een geweldige club van 10 vrijwilligers. Gerrit Boer, Jacques Groenendaal, Hans Peekel, Wim Leijenhorst, Jacques Hardenbol, Wouter van Verseveld, Mohammed, Nelleke van Eersel en nu ook een mevrouw, die klaar zit om kleine reparaties te doen. Een zoompje van een gordijn dat los zit, een moeilijke knoop aanzetten andere kleine reparaties met textiel. Voor grotere dingen kunnen mensen terecht bij het naaiatelier. We willen geen concurrent worden van de middenstand”.

Circulair bezig? 

Hans vervolgt: “Dat nog niet. Een soort van. In ieder geval de afvalhoop verminderen. En mensen met beperkt geld helpen. En natuurlijk voor mensen, die duurzaamheid in het vaandel hebben. Een duurzame toekomst begint bij je thuis. Met de reparaties lossen we 70% van de defecten op. Vooral veel koffie-apparaten. Waarom een nieuwe kopen, als de oude nog te repareren valt. Soms lukt dat niet als er een motortje in een apparaat is doorgebrand. Maar zojuist nog heeft een vrijwilliger weer een bladblazer aan het blazen gekregen. Wat een rot herrie maken die dingen trouwens”.

Euforie 

“Maar neem nou die versterker, waarmee ze nu bezig zijn. Ga je daarmee naar een officieel bedrijf, dan ben je al 70 euro armer om alleen te kijken, wat er aan mankeert. Dan volgt nog de reparatie en de eventuele onderdelen. Dat is het dan niet meer waard, omdat een nieuw apparaat goedkoper is. Hier hebben onze mannen het toch voor elkaar gekregen om er weer goed geluid mee te krijgen.”

Waardevolle ontmoetingen

Repair Café is er voor de kleine reparaties. Je kunt het niet afgeven, maar moet er bij blijven. Ook die ontmoetingen met andere mensen en het team vrijwilligers is waardevol. De tien vrijwilligers zijn allemaal gepensioneerd en zijn met veel levenslust bezig en halen hun voldoening uit een gelukte reparatie. Of dat nu in 10 minuten lukt of desnoods een halve dag in beslag neemt. Grappig dat de vrijwilligers allemaal een verschillende achtergrond hebben. Sommige direct uit de techniek en elektronica, anderen weer vanuit de logistiek of de scheepvaart. Ze zijn allemaal oplossingsgericht. Petje af voor deze heren en dames!