Het bedrijfspand van AB Mauri in Etten-Leur.
Het bedrijfspand van AB Mauri in Etten-Leur. Foto: Corine Roks

'Oplossingen op maat'

AB Mauri Global Technology Centre in Etten-Leur is een internationaal bedrijf waar onderzoek wordt verricht naar broodverbeteraars en de productie daarvan. 

“Bakkerijoplossingen op maat. Ons bedrijf zoekt naar nieuwe en betere ingrediënten voor broodbranche zoals gisten en overige broodverbetermiddelen." Op onze afdeling productie worden de grondstoffen verwerkt volgens de voorgeschreven receptuur, de recepten worden ontwikkeld in onze laboratoria”, vat HR-E officer, Mity Aerts-Tak, samen.

Broodverbeteraars

AB Mauri is onderdeel van Associated British Foods (ABF), een internationale groep bedrijven, actief in 53 landen en 133.000 werknemers. AB Mauri Global Technology Centre, dat sinds maart is gevestigd in Etten- Leur, richt zich op het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologieën. Deze worden door de lokale AB Mauri- bedrijven gebruikt in hun productontwikkeling. 


“De vestiging in Etten-Leur aan de Oude Kerkstraat biedt plaats aan onderzoekslaboratoria, een grote bakkerij, een proeffabriek en een sensorisch panel dat bestaat uit proevers die onze producten analyseren en de afdeling business en productie. Ons bedrijf beschikt over een auditorium waar bijvoorbeeld gastlessen kunnen worden gegeven”, aldus Aerts over de verhuizing.


Laboratoria

Personal Assistant, Martine van Putten, vult aan: “In onze laboratoria worden producten ontwikkeld voor zowel lokale als fabrieksbakkers over de gehele wereld. Zo kunnen zij aansturen op een receptuur wat bijdraagt aan de houdbaarheid van het broodproduct, de kleur, de structuur of bijvoorbeeld het bakproces." "In onze laboratoria worden onderzoeken gedaan naar verbetermiddelen, een heel klein bestanddeel van brood, maar wel heel belangrijk. Het komt ook voor dat bakkerijen hun broodproducten toesturen omdat zij bijvoorbeeld bij het rijs- of bakproces tegen problemen aanlopen. Wij gaan dan op zoek naar het receptuur dat daarvoor een oplossing biedt”.


Recept

Vervolgens ontvangt de afdeling productie het goedgekeurde recept en gaan zij over tot het afwegen en mengen van de grondstoffen tot het eindproduct; het juiste enzym. “Op de werkvloer productie werken we met een geautomatiseerd tilsysteem voor de zakken gist en broodverbeteraars. Ook wordt op deze afdeling de verzending voorbereid”, geeft Aerts aan.


Sollicitanten

Het bedrijf is op zoek naar productiemedewerkers, laboranten en sample technician, waarbij de dames met nadruk een oproep doen aan sollicitanten uit de regio. “Voor de functie productiemedewerker is de opleiding VAPRO een pre, zo ook een heftruck/reachtruck certificaat." "Voor de afdeling laboratorium zijn wij op zoek naar kandidaten met een opleiding HLO/MLO met kennis van fermentatieprocessen. Een sample technician maakt verschillende productmonsters in het kader van onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor zoeken we naar medewerkers op MBO niveau, richting laboratorium of kwaliteit”, laat Van Putten weten.


Opleiding

AB Mauri Global Technology Centre onderhoudt contacten met beroepsopleider Curio. “We zetten in op meer samenwerking zoals de uitwisseling van informatie en het aanbieden van stageplekken op bijvoorbeeld onze bakkerij." "Studenten die kiezen voor de opleiding brood en banket ervaren dat het vak van bakker ook in dagdienst kan worden ingevuld. Bij ons starten de bakkers op gewone werktijden, en niet om vier uur in de ochtend”, lacht Van Putten.


Internationaal

Het werknemersbestand, dat bestaat uit zo'n zeventig mensen, is internationaal. In het bedrijf in werken zo'n vijftien nationaliteiten wat in zijn voordeel werkt bij het onderzoeken en ontwikkelen van broodverbeteraars voor diverse werelddelen. "Door ons internationaal karakter worden lezingen en werkbesprekingen in het Engels gehouden. Het werknemersbestand bestaat momenteel voor veertig procent uit vrouwen, met aan het hoofd een Portugese directrice”, besluit Aerts.[n]

Afbeelding