Taalvrijwilligers Moerdijk gezocht

MOERDIJK - Bibliotheek West Brabant is op zoek naar taalvrijwilligers voor de vestiging in Zevenbergen.


Eén van de speerpunten van de bibliotheek is de bestrijding van laaggeletterdheid. 1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland is laaggeletterd. Ze kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving.

Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken is er een Taalpunt in Zevenbergen.


Vrijwilligers gezocht
Het Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Belangstellenden kunnen er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om te oefenen. Het Taalpunt is er ook voor vrijwilligers. Ze kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Vrijwilligers zijn elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur het aanspreekpunt voor alle bezoekers aan het Taalspreekuur. Ze informeren (potentiële) vrijwilligers en voeren intakegesprekken met mensen met lage basisvaardigheden om zo hun wensen en mogelijkheden duidelijk te krijgen. Het is de bedoeling dat vrijwilligers uiteindelijk het spreekuur zelfstandig uitvoeren. Maar ze kunnen altijd rekenen op ondersteuning van de consulent van de bibliotheek en een taalinhoudelijk deskundige.

Verder organiseert Bibliotheek West-Brabant activiteiten waar bezoekers van het Taalpunt aan kunnen deelnemen om te oefenen met hun basisvaardigheden. Zo richt Klik & Tik (elke woensdagochtend) zich op het gebruiken van de computer en internet. Bij een taaloefengroep (elke maandagmiddag) kan men binnen een groep oefenen met het spreken, schrijven en lezen van de Nederlandse taal. 

Verder mag iedereen aanschuiven bij het Taalcafé op donderdagmiddag om zo nog eens Nederlands te kunnen spreken onder het genot van een kopje koffie. 

Al deze activiteiten worden door vrijwilligers begeleid.

Taalvrijwilligers krijgen vooraf een training van 4 dagen op mbo 4 niveau, waarin ze leren hoe ze deelnemers begeleiden.

Zo krijgen ze uitleg over de verschillende taalniveaus, methodes en lesmateriaal. Het is natuurlijk erg fijn als vrijwilligers al ervaring hebben met het begeleiden van personen bij het verbeteren van hun basisvaardigheden.

Het is belangrijk dat belangstellenden een open houding hebben, geduldig zijn en gemakkelijk om kunnen gaan met personen uit verschillende sociale klasse, culturen en leeftijden. Daarnaast voeren ze gemakkelijk gesprekken ook met mensen die de Nederlandse taal beperkt beheersen, om in korte tijd zicht te krijgen op hun situatie en wensen. Zelfstandigheid, betrouwbaarheid en digitale vaardigheid zijn tenslotte belangrijke voorwaarden voor taalvrijwilligers.


Interesse?
Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar vaardigheid te verbeteren. Maak jij hierbij het verschil? Meld je dan aan bij de bibliotheek en stuur een e-mail naar Dominique Vissers, d.vissers@bibliotheekwb.nl o.v.v. Taalvrijwilliger Zevenbergen.


Informatie

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekwb.nl/vrijwilligers[n]