Klein leed


Ze bestaan nog: van die gezellige buurtjes waar iedereen elkaar kent en waar mensen nog wat voor elkaar over hebben. Tot haar grote vreugde is mevrouw Veerman net naar zo’n buurtje verhuisd. Twee keer heeft ze haar huis moeten verlaten, omdat de wijk gerenoveerd werd. En hier hoopt ze te kunnen blijven zolang als zij zelf wil. Ze raakt snel ingeburgerd. De buurman zet haar zware afvalbak aan de straat. En als dank brengt ze hem zelfgebakken koekjes. Na een half jaar verschijnt er ineens een nieuw gezicht in de straat. Via een datingsite heeft de buurman een vriendin leren kennen, die met enige regelmaat bij hem over de vloer komt. Mevrouw Veerman heeft geen hoge pet van haar op. De eerste keer dat ze uit de auto stapt, vallen er snoeppapiertjes op de grond. Als ze er iets van zegt, krijgt ze een grauw en een snauw. Dat is geen best begin.

De buurman en zijn vriendin hebben het reuze naar hun zin met elkaar. Ze praten en lachen tot ver na twaalven, waardoor mevrouw Veerman niet kan slapen. Na een paar keer spreekt ze de buurman erop aan, maar die zegt dat hij in zijn eigen huis mag doen wat hij wil.

Mogelijkheid is een gesprek met Buurtbemiddeling

Mevrouw Veerman windt zich er enorm over op en een van de andere buurtjes wijst haar op de mogelijkheid van buurtbemiddeling. De beide partijen stemmen in met een gesprek, nadat de buurtbemiddelaars elk apart hebben gesproken. Bij zo’n gesprek zijn er bepaalde afspraken: je laat elkaar uitpraten, geen vruchteloze welles-nietes-discussies en geen scheldpartijen.
De buurtbemiddelaars hebben bij de start van het gesprek meteen hun handen vol, want de vrouwen vliegen elkaar direct in de haren. Door adequaat optreden keert de rust terug en is er een goed gesprek mogelijk.
De vriendin biedt haar excuses aan voor haar reactie bij de eerste ontmoeting.
De buurman zegt dat ze ’s avonds laat minder luidruchtig zullen zijn. En mevrouw Veerman geeft aan haar tussendeur te sluiten, zodat er minder lawaai kan doordringen.
Zo zie je: een goed gesprek kan ergernis in de kiem smoren.