Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Kunstenaar Sybrand Tinga werkt met dyneema: Expo in kasteeltje Zevenbergen

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Kunstliefhebbers hebben de gewoonte om het werk van een kunstenaar te labelen. Veel van hen zijn veelzijdiger dan het hokje, waarin ze geplaatst zijn. Zo ook de Zevenbergse kunstenaar Sybrand Tinga, die niet over één nacht ijs gaat bij het maken van zijn kunstwerken. Sybrand is een onderzoeker, die zijn materialen vooraf met de uiterste precisie uitkiest en aanpast en er dan pas zijn creativiteit er op los laat.

Hoe ontstaat een kunstwerk? Sybrand Tinga: “Daar kun je heel lang over doorpraten, maar het begint vrijwel altijd met het testen van materialen om die innovatief toe te passen. Dat proces kost tijd, ongeveer een jaar ben ik bezig om één serie voor te bereiden. Voor de serie ‘Noët begon die zoektocht naar touw. Waarbij ik er achter kwam, dat dat het eeuwenoude vistouw niet sterk genoeg was om en ik uiteindelijk bij de vezel Dyneema (supersterke kunststofvezel op basis van polyetheen, rdactie) terecht kwam. Een vezel die een extreme trekkracht bezit. De vezel wordt onder andere verwerkt in de productie van kogelwerende vesten”.

Verf opnieuw uitvinden

“Het touw ging goed samen met de acrylverf, die ik zelf heb ontwikkeld. Deze was na na experimenten dusdanig gemodificeerd zodat deze niet zou gaan druipen of kon inzakken. De verf is dikker, steviger en licht-echter. Het maakte het daardoor mogelijk om er een er 3-dimensionaal lijnenspel mee te maken”.

Abstract, maar toch?

“Het abstracte werk is een lijnenspel waarbij het idee van een horizon je aandacht trekt. Boven en beneden de horizon zijn de lijnen exact een spiegelbeeld van elkaar. Het verhaal ‘van boven is beneden’ is een oude filosofie waarbij ik de verbinding tussen de hemel en aarde probeer te maken. Het werk lijkt speels en tegelijkertijd is het gebonden aan een achterliggend wiskundig patroon, dat bekend staat als de ‘De Gulden Snede’. Het doek zelf is ook in de gulden snede verhouding. Je heb op die manier het gevoel dat het klopt, maar je kunt niet direct zeggen waarom.”

Piet Mondriaan

“Het heeft inderdaad elementen van Mondriaan. Bijvoorbeeld zijn kleuren, die zijn na jaren onderzoek ook mijn basiskleuren geworden voor deze serie. Ik ben gek op zijn geel, paars, roze en lichtblauw. Dat gevoel van die kleurencombinatie kon ik bij Mondriaan ook nooit precies beschrijven. Als je voor het werk ‘Zomer, duin in Zeeland staat’. 

Dan kijk je er naar en vraag je je af: ‘Wat is hier nu eigenlijk zo bijzonder aan?’ Het is die samenwerking van kleuren en de beweging in zijn veegjes op het doek. Met dat gegeven al jaren in mijn achterhoofd ben ik die beweging abstracter toe gaan passen in mijn werk, met strakke lijnen naar een horizon toe. Ik gebruik altijd oude elementen uit de geschiedenis. Om iets nieuws te creëren zul je datgene wat al bestaat innovatief moeten combineren.”

Expositie tijdens kunstroute

Het werk van Sybrand is te zien in het Kasteeltje in Zevenbergen, tijdens de Kunstroute & Monumenten dagen in september. Tijdens deze expositie worden alle innovatieve experimenten getoond, die Sybrand de laatste drie jaar heeft ontwikkeld.