Jan Eestermans dronk een biertje op zijn lintje.
Jan Eestermans dronk een biertje op zijn lintje. Foto: Marjanne Dijkstra

Jan Eestermans is heel trots op Dorpshart in Moerdijk

Door: Marjanne Dijkstra Algemeen

ZEVENBERGEN - Dit jaar kregen achttien mensen uit de gemeente Moerdijk tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding van koning Willem-Alexander. De Moerdijkse Bode ging op zoek naar de verhalen achter de gedecoreerden. Deze week is dat Jan Eestermans (57) uit Zevenbergen.

“Nee, ik had echt nooit verwacht dat ik een lintje zou krijgen”, vat Jan Eestermans zijn gevoel samen. ,,Dat is ook niet waar je het voor doet natuurlijk. Alles wat ik heb gedaan, deed ik omdat ik er plezier in had en het belangrijk vond. Op de dag dat ik het lintje kreeg, had ik eigenlijk een afspraak met een leerling (Eestermans werkt op de kappersschool, MD), maar die afspraak werd afgezegd. Zo kon ik toch even naar mijn vriend Jos Schalk, die ook een lintje zou krijgen. Jos deed de deur open en toen bleek ook ik ‘de klos’. Het is een ontzettend mooie waardering en de dag was erg gezellig. In klein comité hebben we er een biertje op gedronken.”

TPO

Eestermans is geboren en getogen in het dorp Moerdijk en woont sinds een jaar in Zevenbergen. TPO loopt als een rode draad door het leven en de werkzaamheden van Eestermans heen. “In 1998 ben ik voorzitter geworden van de vereniging. Later heb ik een cursus sportmassage/sportverzorging gedaan en zo werd ik verzorger bij TPO. Ook was ik trainer van de lagere elftallen bij de voetbalvereniging. Ik heb echt van alles gedaan bij TPO, ik heb daar echt plezier in.”

Dorpshart

Sinds juni van dit jaar is Eestermans voorzitter van de Dorpstafel Moerdijk. De Dorpstafel bestaat uit een aantal werkgroepen. “Ook nu ik niet meer in het dorp woon, vind ik het belangrijk om de binding met het dorp te behouden. Mijn moeder woont er nog en ik kom er elke week wel eventjes.” Het Dorpshart noemt Eestermans als een van de dingen waar hij ontzettend trots op is. “In de zomer van 2019 hebben we het Dorpshart kunnen openen. Het is gewoon een ontzettend mooie plek geworden en het is iets tastbaars. Bijzonder vind ik ook dat we het voor elkaar hebben gekregen om speeltoestellen te plaatsten waar kinderen zonder en met een beperking samen kunnen spelen. Er kan ook lekker worden gesport en heel het dorp heeft iets aan deze plek. In eerste instantie waren er geen speeltoestellen voor mindervalide kinderen en gaf de gemeente aan geen geld te hebben. Uiteindelijk heeft het hele dorp acties op touw gezet: de school deed een sponsorloop, het oranjecomité organiseerde een bingo en Het Winkelmandje hield een kaartenactie. Zo kwam er al snel geld los. Dankzij vier grote bedrijven in Moerdijk is de resterende 10.000 euro bij elkaar gebracht en konden we de bijzondere speeltoestellen realiseren.”

Leefbaarheid

Eestermans vindt het belangrijk om dingen te doen voor ‘zijn’ dorp. “Ook nu ik er niet meer woon. Hier in Zevenbergen is de vrijwilligersvijver iets groter, maar in Moerdijk kom je vaak dezelfde mensen tegen. Het zou zo mooi zijn als meer mensen konden helpen. Als we allemaal wat doen blijft de leefbaarheid van het dorp, dan floreert het dorp. Dat kan alleen door met elkaar constructief te zoeken naar mogelijkheden.”