Ger Laheij houdt van groen.
Ger Laheij houdt van groen. Foto: Tom Rietveld

Ger Laheij wil gemeente Moerdijk vol met geveltuintjes

Door: Monique Jansen Algemeen

FIJNAART – Maak de gemeente Moerdijk groener! Dat kan eenvoudig met geveltuintjes. Ger Laheij uit Fijnaart wil een succesvol Rotterdams project overnemen in Moerdijk: “Bijna overal zie je daar nu geveltuintjes verschijnen aan de voorkant van de woningen. Ze maken de stad groener en een straat een stuk gezelliger. Mensen gaan er heel zuinig mee om en het wordt tot mijn verbazing niet gesloopt. Veel huizen vooral in de oudere wijken hebben geen voortuin, maar alleen een smal trottoir voor hun deur”.

DOOR TOM RIETVELD

Ger Laheij heeft een carrière in het groen achter de rug. 25 jaar op de afdeling groen van het ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam en daarna 15 jaar een eigen tuinontwerp bureau in Fijnaart.

Verlevendiging

Ger vervolgt: “Wat zou het mooi zijn om dit idee te adopteren. Voorlopig beginnen in Fijnaart, waar kansen liggen met de uitvoering van het gebiedsplan ‘Nu Fijnaart Vitaal’ in het centrum maar ook de andere straten en waarom niet heel Moerdijk? Tijdens een bijeenkomst vorige maand deed Wethouder Danny Dingemans een oproep. “Vitaliteit zit niet in een bak met stenen maar in de bewoners, het verenigingsleven, organisaties en ondernemers die zorgen voor levendige activiteiten. Wij als gemeente kunnen zorgen dat de omgeving zo aantrekkelijk mogelijk is. We zitten nu op een punt waarop vervolg stappen gezet gaan worden en doe ik een oproep aan alle betrokkenen om na te gaan denken over de invulling van activiteiten die verlevendiging kan veroorzaken.” 

Spelregels

Ger Laheij: “Ik heb de Gemeente Moerdijk hierover al benaderd en hoop bij een volgend gesprek het plan van de grond te krijgen”. “Bewoners moeten zelf het initiatief nemen. Voor de aanleg van een geveltuin is er in de meeste plaatsen geen toestemming van de gemeente nodig. Maar er zijn wel spelregels. Belangrijk is het om te kijken of er ruimte voor de woning beschikbaar is. Om het trottoir voor iedereen goed toegankelijk te houden is het belangrijk dat er minstens 1 meter 80 van het trottoir overblijft. De tuintjes zijn meestal 45 cm of twee tegels breed. Voor de aanplant is er veel keus zoals: vaste planten of perkplantjes, hei en coniferen, rozen of botanische klimplanten. Mogelijkheden genoeg. Op sociaal medium Pinterest zijn er genoeg voorbeelden te vinden”. In Rotterdam is Raymond Landegent initiatiefnemer en gangmaker voor de geveltuinen. Daar was het zijn persoonlijke missie om zijn stad Rotterdam groener te maken. Raymond Landegent is een ondernemer met een groen en sociaal hart. Twee jaar geleden is hij met compagnon Berend van Zanten het creatief bureau Groenemorgen gestart. Raymond: “Het is niet alleen een vrolijk gezicht, maar ook nog eens gezond voor de stad. Geveltuintjes brengen extra verkoeling en zorgen voor een betere waterafvoer. Hierdoor wordt het riool ontlast bij hevige regenbuien”. 

Zegen

Stadsecoloog Remco Daalder vult aan: “Ook voor insecten zijn de geveltuintjes een zegen. Je brengt eigenlijk een heel ecosysteem op gang. Bijkomstig voordeel is dat het de versteende straten in de stad opfleurt en daar worden mensen weer vrolijk van”. Doel van Groenemorgen is om 1000 geveltuintjes te realiseren in Rotterdam met het motto ‘Het kan WEL’. Er is een ware competitie aan de gang tussen 010 en 020. Inmiddels staat de stand voor Rotterdam op 959 geveltuinen. En ook een record met de langste geveltuin van Nederland van 200 meter lang in Rotterdam-Zuid.